HTML

Friss topikok

Fütyülök a világra, azaz mitől jó egy Fütyülős cucc?

2008.05.28. 11:52 bellini

Nem voltak könnyű helyzetben sem az amatőr, sem a profi tárgytervező alkotók. Feladatuk, hogy a Fütyülős pályázaton olyan cuccokkal, kütyükkel és mütyürökkel jelentkezzenek, amelyeken letisztult, modern formában jelent meg a Fütyülős márka motívuma. Mégis kiemelkedően sokan jelentkeztek az ARC Fütyülős trendteremtő pályázatára – az elképesztően színes és ötletgazdag darabok a Merlin kiállításán láthatóak.

Van, hogy az ember a spanyolországi Valenciában, egy remek hangulatú mediterrán teraszon ücsörög, s hirtelen hírt kap a laptopján: Budapesten egy trendteremtő brand pályázatot írtak ki, s ha kedve, ötlete úgy diktálja, hát ő is részt vehet rajta. Pontosan ez történt Soós Károllyal, aki mellesleg a Képzőművészeti Egyetem negyedéves intermédia szakos hallgatója, s ma már tudjuk, láthatósági mellényével a Fütyülős-ARC pályázat Cucc kategóriájának fődíjas nyertese.
- Az ötlet közös, Sárai Luca Borbálával együtt töprengtünk azon, vajon milyen tárgy lehet az, amelyet sokan viselnek, ami férfias darab, ugyanakkor hagyományos formákat hoz újra divatba a dizájn világában. Így jutottunk el az úgynevezett láthatósági mellényig, amellyel a budapesti biciklista réteg bulizós részét céloztuk meg. Ismert, hogy a fényvisszaverős mellényt az autósaknak kötelező a kocsijukban tartani, bár a biciklistáknak csak túrázáskor kell ilyet hordaniuk, de számukra is kötelező, hogy a lámpa mellett, még másképp is láthatóvá tegyék magukat. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Nyugat-Európa néhány országában, sötétedés után már a gyalogosoknak is kötelező a fényvisszaverő kiegészítők viselete. A Fütyülős pályázatra a városi viseletű macskaszemmel, fényvisszaverő bokapánttal neveztünk, amelyeken a Fütyülős motívumának bármelyik részlete megjelenhet. A láthatósági biciklis mellény, vagy inkább ködmön, a rajta megjelenő Fütyülős motívummal tökéletesen ötvözi a hagyományt és a modernitást. Ebben a pályázatban mindketten kiváló lehetőséget láttunk arra, hogy a hazai dizájn világából általunk hiányolt hagyományos magyar motívumokat most – ilyen módon visszacsempészhessük. 

A Cucc kategória másik nyertese, egy ugyancsak fiatal, divattervező Oláh Lilla, aki egy általa egyszerű kapucnis pulóvernek nevezett ruhadarabbal hódította meg a zsűrit.
- Arra gondoltam, ahhoz, hogy a XXI. században egy hagyományos magyaros motívumot az ember figyelemfelhívóan tudjon elhelyezni egy ruhadarabon, ahhoz mindenképpen az aktuális divatot kell segítségül hívni. Az egyszerű fekete kapucnis pamut pulóvert szemeltem ki, amit manapság nagyon sokan viselnek, erre helyeztem el a neon színekkel a Fütyülök mindenre! feliratot, ami ugyancsak visszaköszön a lehajtott kapucni széléről, a pulcsi hátára pedig a három fő Fütyülős motívum került. Így próbáltam meg kiemelni a klasszikus környezetből az adott motívumokat és a jellegzetes vibráló neon színekkel új megjelenést kölcsönözni neki. Jó lehetőségnek érzem ezt pályázatot, nagyon sokféle klassz tárgyat láttam a kiállításon. A nyereményemet pedig a legújabb, oroszországi divatbemutatóm szervezésére fordítom.

A pályázat szakmai zsűrije, bár a döntést illetően nehéz helyzetben volt, határozottan foglalt állást a legjobb darabok mellett. – Meglepően sokan jelentkeztek és álltak elő remek ötletekkel – meséli Dévényi Dalma zsűritag. – Nem volt könnyű felütés a pályázati kiírás, mert egy-két évvel ezelőtt a magyaros motívum igen élénken volt jelen a hazai trendben, mára azonban ez már kissé lecsengett. Éppen ezért újra kellett gondolni, hogy miként tud ez a motívum – nem erőltetetten, elhagyva a régi beidegződéseket – újat és mást mutatva, megjelenni. Úgy érzem, sok jó ötlet és tárgy született, az pedig még jobb, hogy a komoly díjakkal honorált pályázat rengeteg ember fantáziáját mozgatta meg. A zsűri egyébként nem is annyira a megvalósítást, mint inkább a jó és erős karakterű ötleteket részesítette előnyben, abból pedig igazán nem volt hiány a Fütyülős-ARC pályázatán.

A díjazott pályaművek június 8-ig tekinthetők meg a budapesti Merlin Színházban – V. Gerlóczy u. 4.

Szólj hozzá!

Címkék: média magyar hír érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr71491523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása