HTML

Friss topikok

Első Badacsonyi Borfesztivál – bemutatkoznak a kiállítók

2008.05.27. 15:17 bellini

Istvándy Pincészet
 
Kedves borbarátok!

Ahova mi szeretnénk Önöket invitálni, az nem más mint az Istvándy Pincészet, amely a Tóti-hegy festői szépségű Hegymög dűlő szívében áll. Családunk több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borászkodással. Jelenleg 40 hektár szőlőültetvényen gazdálkodunk, a Tóti-hegy és Csobánc déli lejtőin. Az itt termő szőlőből készült nedű a természet egyik csodája. Ezzel a csodával szeretnénk Önöket megismertetni és felejthetetlen élményekkel gazdagítani badacsonyi tartózkodásukat.A környezet hangulatát a tanúhegyek, az erdők, a szőlőtáblák, a borospincék együttesen teszik varázslatossá. Pincékben a borvidék szinte valamennyi szőlőfajtáját megkóstolhatják azok, akik ellátogatnak hozzánk.

 
Szeremley Birtok
 

A Badacsony-hegy déli lejtői kimagasló minőségű termőhelyként ismertek a római kor óta – Probus császártól, a III. századból származik a Vinea Pannoniae Nobilis Districtus borvidék-megjelölés, Európa egyik legrégibb eredetmegjelölése. Szeremley Huba, a Pannon Bormíves Céh alapítója, több mint tizenöt éve kezdte el a családi birtok újjáépítését. A Szeremley Birtok ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében. Badacsony legjobb fekvésű dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják a birtok borait, szigorú hozamkorlátozás mellett.

A klasszikus Rizlingek, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Pinot Noir, Syrah, Cabernet és Kékfrankos mellett sajátosan badacsonyi hungarikumok jellemzik a fajtaválasztékot: a nővirágú Kéknyelű, Budai Zöld, késői szüretelésű Zeus. A Bakator pedig egyedül a Szeremley Birtokon található régi fajta.

A napfény Badacsonyban háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak „felülről”, hanem „alulról” is – a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik – a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és a jellegzetesen vulkanikus karaktert, valamint rendkívüli érlelési potenciált ad a boroknak.

Évszázadokon át a badacsonyi borok mintegy fele vörösbor volt. Ez a hagyomány a háború után a 'vörösök' egyik rendeletével szakadt meg. 1999-ben szereztük meg az engedélyt, hogy a hagyományt újjáteremtve kék szőlőt telepítsünk. Mára vörösboraink világszerte elismertté váltak: Pinot Noir (vörös, rozé és fehér is), Kékfrankos, Syrah és Óvörös cuvée (Pinot Noir, Cabernet és Bakator), mely nevében is a régi hagyományt idézi. A természet értékeit védő integrált műveléssel, a hagyományos és a modern pincetechnológia ötvözésével a legmagasabb követelményeknek felelünk meg, a barrique és nagyfahordós érlelés kombinálásával. Így őrizzük boraink egyedülálló harmóniáját, melyben a táj minden természeti szépsége, a bazalt mineralitása és a napos lankák hangulata tükröződik. A bor szerelmeseit ezért is invitáljuk, hogy kóstoljanak bele ebbe a harmóniába.

 
 
 
 

Németh Pince

 

A Németh Pince Badacsony egyik legkisebb pincészete. A szőlőtermelés és - feldolgozás családi keretek között folyik. Elsődleges törekvésünk a kihalófélben lévő ősi magyar szőlőfajták hírnevének megőrzése, valamint borkülönlegességek előállítása.

Pincénk egész évben lehetőséget biztosít a borkóstolásra és vásárlásra.

 
Pálffy Pincészet
 

Szőlészetünk és pincészetünk évszázados családi generációkon alapul, ahol a szőlőművelés és borkészítés apárol fiúra szállt. Szőlőterületeink a Káli-medencében, Köveskálon a vulkánikus eredetű Fekete-hegy déli lejtőin helyezkednek el. A jelenlegi 4,2 ha területen Olaszrizling, Szürkebarát, Tramini, Juhfark, Cabernet Sauvignon szőlőt termelünk. Legújabb területünket Furmint fajtával telepítettük el, amely a filoxéra vész elött itt is  fő fajta volt. Szigorú hajtásválogatással, később fürtválogatással állítjuk be az ideális termésmennyiséget, hogy a legjobb minőségű szőlőt tudjuk szüretelni. A szőlő növényvédelménél nem használunk kemény szereket, nem használunk atka és rovarölő szereket, gyomtalanításra gyomírtószert. A szőlő biológiai egyensúlyának elérésére törkszünk.  Borainkat a modern eljárásokat, technológiát alkalmazva,- de ragazkodva a hagyományos fahordós érleléshez - készítjük, s kizárólag palackozva hozzuk forgalomba.

 
Káptalantóti Mangalica – Istvándy és Társai Kft.
 

A Káptalantóti Mangalica termékek a tradicionális ízeket keltik életre, amelyet a Mangalica sertés  természetes tartásmódja és a termékek hagyományokon alapuló sózása, füstölése és érlelése biztosítja. Termékeink, a fajtára jellemző, speciális zsírsavösszetételnek köszönhetően, könnyebben emészthetőek, más hasonló termékeknél.
Jelenleg 30 kocával dolgozunk, és annak mintegy évi 300 db malacát hízlaljuk fel. Ezek a hízók adják az alapanyagot  termékeinkhez. Törekszünk a hagyományos izvilág megörzésére, és a kiegyenlítetten jó minőségre.

 
Szászi-Pince
 

A Szászi-pince családi vállalkozás, Szászi Endre borász, felesége a mezőgazdasági tudományok doktora, természetvédelmi szakmérnök, jogász. 1997 óta gazdálkodnak saját területükön, kizárólag ökológiai gazdálkodást folytatnak, jelenleg 17 hektár területen. Kötődésük a szőlészethez, borászathoz nemzedékekre vezethető vissza, jóllehet mindent újra kellett kezdeniük. A Szentgyörgy-hegyen élnek két gyermekükkel, ahol a legnagyobb szőlőterületeik is fekszenek. A dűlők a Szentgyörgy-hegy, Szigliget – Antal-hegy, Hajagos és Tóti-hegy déli lejtőin fekszenek, bazalt alapkőzeten a Badacsonyi Borvidéken és a Keszthelyi-hegység Lesencei oldalán, Tomaji csalit, Újhegy, dolomit alapkőzeten a Balaton-felvidéki Borvidéken.

Szőlőfajták: Olaszrizling, Szürkebarát, Otonell muskotály, Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Zenit, Cabernet sauvignon, Pinot noir.

Kései szüretelésű, dűlőszelektált, cuveé borokkal bővített választékból kóstolhat az érdeklődő a Szentgyörgy-hegyi vinothékában, és Szigligeten a Várpincében. Borkóstolóra hideg vagy meleg borkorcsolyákka, vagy gazdaság-látogatásra is be lehet jelentkezni.

 
Imre Borpince
 

Családunk négy nemzedék óta foglalkozik szőlőtermesztéssel a Badacsony illetve a környező tanúhegyek oldalában. Borainkat hagyományos ászkolási technológiával készítjük. Pincészetünkben a gondos munka eredményeként Olaszrizling, Szürkebarát, Ottonel Muskotály, Kéknyelű és Cabernet Sauvignon szőlőkből készülő borok értékesítése és palackozása folyik. Borkülönlegességeink között megtalálhatók: késői szüretelésű desszertborok, Jégbor, Ürmösbor illetve muzeális borok. Borospince-présházunk egyben vendéglátó egység is, amely a Badacsony hegyre felvezető turistaút mellett könnyedén megtalálható.

 
Sipos Borház
 

Családunkban a szőlő- és borkultúra apáról fiúra száll. Dédnagyapák egyike a herceg Esterházyak badacsonyi vincellére volt egészen 1945-ig, majd az államtól vásárolt kis szőlőterületen folytatta tovább a gazdálkodást. A régi nagy szüretek hagyományait őrizte, sok turistát és híres embert vendégül látott a badacsonyi Szentkirályi-villában. A leghíresebb vendége Nagy Imre volt, aki az utolsó békés polgári napját is itt töltötte egy szüret alkalmából 1956. Október 22-én, melyet a Szentkirályi dűlőben elhelyezett bazalt emlékoszlop hirdet az utókornak.

A családi vállalkozásban működő borgazdaság ma 6 hektár területen gazdálkodik, a Balaton közelsége miatti páratartalom, a bazalthegy és a bazaltkő törmeléke által nyújtott jó termelési lehetőségeket kihasználva, az új és régi technológiák ötvözésével készítjük borainkat.

 
Horváth Pince
 

Családunkban több generációra visszatekintő hagyománya van a szőlőművelésnek és a borkészítésnek, nagyapáink is féltő gondossággal művelték szőlőiket, és nagy becsben tartották az abból értő kezekkel készített nedűt, a BORT.
E hagyományokból építkezve műveljük jelenleg
18 ha területen szőlőinket, nem elfeledkezve a modern kor kínálta eszközökről sem. A borászatban is egymás mellett használjuk a jól bevált, régi borkezelési technikákat és a mai ízlésvilágnak megfelelő bor készítésére alkalmas módszereket.
Borvidékünkön az elsők között telepítettünk jelentősebb területen kékszőlőket, hogy minél szélesebb választékot tudjunk kínálni látogatóink számára.
Reméljük, felkeltettük érdeklődését, és mihamarabb személyesen is üdvözölhetjük!

Pincészetünkben a Szent György-hegy lábánál szeretettel várjuk borkedvelő vendégeinket!"

 
 
 

Csanádi pincészet

 

A Csanádi Pincészet Szőlészeti és Borászati Bt. több generációs szőlész-borász szakmai alapokra épülve 1993-ban egyesítette a Csanádi család addigi őstermelői tevékenységét.

Jelenleg 9 hektár szőlőterületen gazdálkodik. Ültetvényei zömében fiatalok. l994-től hektáronként 4500-5000 tőkeszámú szőlőket telepített a kisebb terhelés és a jobb minőség érdekében. A Kéknyelű újraélesztésében úttörő szerepet vállalt, az 1994-ben telepítetett 1,5 hektár Kéknyelű mint kísérleti tábla volt telepíthető a minősített szaporítóanyag teljes hiánya miatt. A szőlőterületek a Badacsony-hegyen, Badacsonytomajon, Káptalantótiban és Gyulakeszin találhatók.

Fő fajtáik: Szürkebarát, Kéknyelű, Olasz rizling, Ottonel Muskotály, Budai, Rózsakő, Chardonnay, Rizlingszilváni, Zeus és Cabernet Sauvignon.

Feladatuknak tekintik mind a szőlőtermelés mind a borászkodás terén a „Badacsonyi hagyományok” megőrzését, természetesen beépítve a korszerű technika adta lehetőségeket.

Az ültetvények kíméletes terhelése rendre 20 mustfok közeli vagy a feletti termést eredményez. A magas beltartalmi értékű borokat legalább egy éves ászokhordós érleléssel készítik elő a hosszabb idejű palackban tartásra. Saját és bérelt pincéikben 1500 hl tárolótérrel rendelkeznek, a töltést saját palackozóban végzik.

 A családi alapon történő munkavégzés minden fázisban biztosítja a legnagyobb odafigyelést a magas minőségű végtermék érdekében.

 
Szatmári Pincészet
 

A szigligeti várrom oldalában megbújó Antal-hegyen található a Szatmári Gábor és Szántó Zsolt tulajdonában lévő családi pincészet. A névadó borbarát és a szőlőket, borokat gondozó Szántó Zsolt 2003-ban alapította a klasszikus, háztáji jelleggel rendelkező kisbirtokot. Háztáji jellegű, hiszen a tradícióknak megfelelően a présház és az alatta megbújó, korszerű pince körül terül el a 2,2 ha méretű szőlőterület. A birtokról szüretelt szőlőtermés a 2006-ban kialakított modern feldolgozó és erjesztőtéren át jut a tölgyfa és kőrishordókat rejtő érlelőpincébe.

 A szőlők a Balaton víztükrére néző, déli fekvésű dűlőkön fekszenek. A Szatmári Pincészet jelenleg kizárólag fehér fajtákkal foglalkozik. A Badacsonyi borvidéket meghatározó olaszrizling mellett zeus és vulcanus szőlőket találunk az ültetvényeken. A Badacsonyi kutatóintézet által szürkebarát és Budai zöld klónokbólnemesített Vulcanus terméséből származik a pincészet zászlósbora. A pincészet tulajdonosainak meggyőződése, hogy a Balaton felvidéki hagyományokat követő, ásványos karakterű Vulcanusból nagy formátumú Hungarikum készíthető. A cél elérése érdekében kellő odafigyeléssel gondozzák a szőlőterületeket, hangsúlyt fektetve a hozamkorlátozásra, a szüret időpontjára és a szüretet követően a megfelelő hordóhasználatra. Nem meglepő hát, hogy a Szatmári Pincészet borai évről-évre magasabb minőséget nyújtanak.

Büszkék vagyunk rá, hogy 2005-ös évjáratú olaszrizlingünket 2008-ban Budapest Város Borának választották.

 
 

Varga  Pincészet – Magyarország kedvenc borászata!

 

A badacsonyörsi hegy lábánál, a Balaton és a környező hegyek által körülölelt természeti környezetben található családunk borászati üzeme. Évente, több mint 11 millió palack bort és pezsgőt értékesítünk, ebből közel 9 millió a belföldi palackos bor értékesítés, amivel 2005-ben piacvezetővé váltunk a magyar piacon. Autentikus, szakmailag hosszú távon elkötelezett borászatot építünk, amelyet a család három generációjának együttes munkája hitelesít.

A fesztiválon megkóstolhatják boraink közül olyan borkülönlegességeket is mint például a késői szüretelésű Badacsonyi Olaszrizling vagy a ritkaságnak számító Badacsonyi Kéknyelű és a Badacsonyi Rózsakő, amely készítésével illetve forgalmazásával csak pincészetünk foglalkozik.

 
Borbély pincészet
 

A Borbély Családi Pincészetet a régi családi hagyományokra építve alapítottuk újjá 1996-ban.Jelenleg 18 hektár termő szőlőterületünkön a Badacsonyi borvidékre jellemző tradícionális fajták kíváló minőségű szőlőjéből- a kiemelt minőségre törekedve-saját feldolgozással készítjük egyedi ízvilágú borainkat.A modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodunk a hagyományokhoz,így boraink ászokhordós érlelés után kerülnek palackba.Borainkban megtalálható

az érett szőlő gyümölcsös illata,zamata és a vulkáni talaj adta minerális,terroir jelleg.A borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz boraink mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatunkat.Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú,mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mester címet is elnyerte.Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontossága miatt kialakítottuk hangulatos Borházunkat és Vendégházunkat,ahol a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek.

 
BioVitis pincészet
 

A BioVitis Bt. 1994-ben alapított családi pincészet.Szent György-hegyen 32 hektár ültetvényen termesztenek az országban elsőként ellenőrzött biotermesztéssel szőlőt. Olaszrizlingből, szürkebarátból, sárga muskotályból (muskat lunel),  kéknyelűből, és hárslvelűből készítenek a hegy szelleméhez méltó borokat. Ezek minden évben káprázatos borostyán és arany színekben ragyognak fel a termesztők saját gyönyörűségére. Mégis: a semmihez sem hasonlítható örömöt az jelenti számukra, ha a borkedvelők minőséget méltányolni tudó lelkét nemességgel és melegséggel tölthetik meg általuk. A szent György-hegyi borok, különösen a rizlingborok nevezetesek arról, hogy könnyen tisztulnak, törésre nem hajlamosak és szép tükrösek maradnak. A zamatanyagok magas fokú kiépülése legtipikusabban ezen borvidék rizlingborainál mutatkozik, amit első sorban a klimatikus viszonyoknak köszönhetünk. A természet itt óriási melegházat alkotott. A szőlőtőkék tenyészeti állapota egészen kiváló.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr79490251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása