HTML

Friss topikok

NEMZETKÖZI MŰVÉSZGÁRDA ÖSSZEFOGÁSA A MOLDVAI CSÁNGÓKÉRT

2008.05.22. 15:51 bellini

A Petrás Incze János Csángó Alapítvány jótékonysági estet rendez szombaton a stockholmi Magyar Házban.

Több nemzet művészei támogatják az eseményt, ezáltal Moldvában élő testvéreinket: a kétórás előadói esten kiváló magyar, japán, lett, indiai, lengyel és svéd zenészek, táncosok lépnek fel klasszikus zenei illetve népzenei programmal.

A magyarságot Svédországban élő honfitársaink képviselik:
Az erdélyi táncházmozgalmat 1977-ben beindító, és nemrég 30. évét betöltött Barozda együttes, akik azóta is elismert vendégei fesztiváloknak, népzenei koncerteknek Európa-szerte. Jelenlegi tagjai (Simó Csongor hegedű, Toró Lajos brácsa, furulyák, Simó József bőgő, tekerő, koboz) erdélyi és moldvai muzsikával pezsdítik fel a közönséget.
Both Barna zongoraművész két saját szerzeményét adja elő. Gerák Andrea énekesnő pályáját nem törte ketté közelmúltbeli betegsége; az elműlt hónapokban már többször is fellépett Budapesten és Stockholmban is. Ezen a koncerten - stílszerűen - moldvai csángó
népdalokat énekel.
Az est külön érdekessége, hogy Stuber György népzenész-népzenegyűjtőtől (aki egyben a jótékonysági estet szervező alapítvány elnöke) a zenetörténelemben először hallható
csángó duda színpadon.
A más nemzetiségű zenészek közül kiemelnénk Sonoko Kase zongoraművész, a Svéd Zongoratanárok Szövetségének vezetőségi tagjának japán tanítványait.

Táncház is gondoskodik a közönség szórakozásáról: a koncert előtt a gyerekek rophatják, a koncert után pedig a felnőttek, a Barozda illetve Stuber György muzsikájára.

Az előadóest teljes bevételét a moldvai csángómagyarok szociális segélyezésére valamint magyar nyelvű művelődésének támogatására fordítják.


A rendezvény neve: Csángó est és táncház
Időpont: 2008. május 24. 17:00
Helyszín: Magyar Ház, Stockholm

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar hír rendezvény

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr21482520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása