HTML

Friss topikok

Tegyünk a stressz ellen!

2008.05.08. 11:25 bellini

Bármi legyen is a munkánk, a munkahelyi stressz szinte elkerülhetetlen. Kivédeni tehát nem tudjuk, ám ha nem szeretnénk, hogy az állandósult stressz megbetegítsen minket, meg kell tanulnunk kezelni. A most induló Szívbarát Munkahely pályázat azoknak a vállalatoknak a jelentkezését várja, ahol a munkatársak szívének egészsége hasonlóan fontos, mint a gazdasági mutatók.

Rohanunk, idegeskedünk, többnyire nem tudjuk mi fontos és mi nem számunkra. Munkahelyünkön szorosak a határidők, a megbeszélések, az elvégzendő feladatok egymást érik. Közben elfeledkezünk magunkról. Kevés folyadékot iszunk, kapkodva étkezünk, sőt a munka befejezéséig pár perc pihenő sincs. Észre sem vesszük, hogy napok, hetek, hónapok telnek el anélkül, hogy munkaidőben akár csak néhány percet is szánnánk önmagunkra.
A május 1-jén induló Szívbarát Munkahely pályázat épp arra hívja fel valamennyiünk – a munkaadók és a munkavállalók - figyelmét, hogy törődjünk többet szívünk egészségével, figyeljünk táplálkozásunkra, mozogjunk többet, és próbáljuk kezelni a stresszt.

A Flora által indított, és az Országos Egészségfejlesztési Intézet szakmai felügyelete mellett szervezett Szívbarát Munkahely pályázaton tavaly 118 vállalat vett részt. Ahogy az elmúlt évben, idén is azok a munkahelyek jelentkezhetnek a pályázatra, amelyek tesznek az ott dolgozók szívének egészsége érdekében. Ezek nem feltétlenül nagy anyagi áldozatokat kívánó megoldások, hiszen az is sokat számít, ha az adott cégnél sugárzásmentes monitorok, gerinckímélő székek és egészséges választékkal is rendelkező büfé található. Sőt, egy hétvégi kerékpártúra vagy egy vállalati kirándulás megszervezése is fontos lépés. A szív egészségét előtérbe helyező „szívbarát” munkahelyi program részét alkothatják olyan összetettebb elemek is, mint a munkahelyi egészségügyi szűrések, a rugalmas munkaidő bevezetése, ingyenes ásványvíz biztosítása vagy egy „stresszmentes” szoba kialakítása. Minden olyan lépés számít, amivel a munkáltató hozzájárul a munkavállaló egészségéhez.

Az idei Szívbarát Munkahely pályázatra május 1-je és augusztus 31-e között 3 kategóriában lehet nevezni: az 1-10 főt számláló kisvállalatok, a 11-59 fős középvállalat, vagy a hatvannál több embert foglalkoztató nagyvállalat kategóriában. Nevezni a megújult www.szivbaratmunkahely.hu weboldalon található jelentkezési lap kitöltésével lehet, amelyet postán, faxon vagy e-mailen lehet visszajuttatni a kiíró számára. Két különdíj is kiosztásra kerül: az egyik a legkreatívabb ötletet, a másik pedig azt jutalmazza, hogy hol figyelnek leginkább a kerékpárral munkába járók igényeire. A pályázat eredményhirdetésére a Flora Szívünk Napján kerül sor 2008. szeptember 28-án. A helyezettek meghívót kapnak erre az eseményre majd.

Tanuljuk meg kezelni a stresszt valamennyien, a munkahelyen is!

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hír érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr77459691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása