HTML

Friss topikok

Az Invitel nem ért egyet az internetadóval

2008.04.27. 08:16 bellini

Az Invitel Távközlési Zrt, Magyarország második legnagyobb ADSL internet szolgáltatója nem támogatja a kulturális járulék kiterjesztését az Internet hozzáférésre, a kultúra támogatását egyéb módokon képzeli el.

Az Invitel álláspontja szerint az Internet-hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket. A cég rámutat, hogy az információhoz való hozzájutás olyan alkotmányos alapjog, amelyet veszélyes adminisztratív eszközökkel korlátozni.

A digitális kultúra támogatása nem indokolhatja a járulék kiterjesztését, hiszen maga az internet-hozzáférés segíti hozzá a felhasználót a digitális kultúra eléréséhez. A kezdeményezés jelen formájában éppen a digitális kultúra terjedését akadályozná azáltal, hogy a kultúrához való hozzáférés eszközére vetne ki további terhet. Az Invitel véleménye szerint az új járulék bevezetése az internethasználat elterjedésének megnehezítésével a hazai vállalkozások versenyképességét is csökkentené.

A tervezett járulék ellen való tiltakozása mellett az Invitel szeretné kifejezni, hogy a kultúra támogatását elengedhetetlennek tartja, annak fontosságát és felelősségét átérzi; a cég szponzorációs politikájának a kulturális projektek támogatása több éve fontos részét képzi. Az Invitel, mint kereskedelmi tevékenysége után adózó, felelősen gondolkodó vállalat továbbra is fenntartja magának a jogot, hogy közvetlenül támogassa azon kulturális tevékenységeket, amelyeket értékeivel összeegyeztethetőnek és támogatásra érdemesnek tart. Az internetadó bevezetése ellentétes az információs társadalom fejlesztésének céljaival és mindazon távközlési cégek törekvésével, akik a Netrekész nevű kormányzati programhoz csatlakoztak, hogy az internet penetráció növekedését, az internetezés népszerűsítését saját tőkével támogassák.

Szólj hozzá!

Címkék: web internet magyar hír botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr36443940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása