HTML

Friss topikok

Budapest Nagydíjjal tüntették ki Bret Easton Ellist a könyvfesztiválon

2008.04.25. 10:59 bellini

Bret Easton Ellis írásművészetét saját, személyes pokla hitelesíti - méltatta M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó főszerkesztője az Amerikai Psycho szerzőjeként híressé vált amerikai írót, aki csütörtökön vehette át a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének járó Budapest Nagydíjat. Bret Easton Ellis, aki Barth Istvántól, a Magyarországi Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnökétől vette át a Budapest Nagydíjat, elmondta: az elmúlt pár stresszes év örömteli eseményei közé tartozik, hogy olyasmiért kap elismerést, amit szeret csinálni.
 
"Be kell vallanom, hogy nagyon meg vagyok hatva, és nagyon hálás vagyok önöknek, magyaroknak ezért a díjért. Meglepő volt számomra is, hogy mennyire sokat jelent ez nekem" - hangsúlyozta az amerikai író, a közönség derültségére megjegyezve: legközelebb, ha díjat kap, talán hosszabb beszéddel készül.

Az 1964-ben született amerikai író első kötete 1985-ben jelent meg Nullánál is kevesebb címmel. A két évre rá kiadott A vonzás szabályai, az 1998-as Glamorama, valamint Az informátorok című elbeszéléskötethez hasonlóan Amerika gazdag, fiatal generációjáról, egy jelentős és jelentékeny társadalmi rétegéről fest hátborzongató képet a féktelen orgiák, a kábítószer és az alkohol világában.

Ellis leghíresebb műve az 1991-ben megjelent Amerikai Psycho egy irányt vesztett, erőszakban tobzódó, anyagiasságba fulladó kultúra sötét, kiutat nem mutató, döbbenetes erejű látomása. Az Amerikai Psycho folytatása az író legutóbbi, 2005-ben megjelent műve, a Holdpark. Bret Easton Ellis több regényét is megfilmesítették: 1987-ben a Nullánál is kevesebb, 2000-ben az Amerikai Psycho, 2002-ben A vonzás szabályai filmváltozata készült el. Az amerikai írónak mind a hat kötetét többször is kiadta már az Európa Könyvkiadó, a műveket ezúttal újra megjelentetik.

A kiadó standjánál pénteken és szombaton is dedikálja könyveit Bret Easton Ellis.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar hír rendezvény fesztívál

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr35441445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása