HTML

Friss topikok

Meghalt Tom Lantos

2008.02.11. 18:33 bellini

Hétfőn hajnalban elhunyt Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselő - jelentette a Fox News hírtelevízió. A 80 éves Tom Lantos a Washingtonhoz közeli, Maryland állambeli Bethesda Haditengerészeti Kórházban halt meg, helyi idő szerint hajnalban. A demokrata párti képviselő, aki a washingtoni kongresszus alsóházában a külügyi bizottság elnöke volt, januárban jelentette be, hogy visszavonul a politikától, mert nyelőcsőrákot diagnosztizáltak nála. A szóvivő azt mondta, hogy a képviselő halálát a rákkal kapcsolatos szövődmények okozták. Halála előtt vele volt felesége, két lánya, több unokája és két dédunokája.
 
Tom Lantos magas magyar állami kitüntetésének átadására már nem kerülhetett sor a múlt héten a képviselő meggyengült egészségi állapota miatt. Az eredetileg csütörtökre tervezett kitüntetési ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyesen adta volna át a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét a politikus születésnapja és visszavonulása alkalmából. Tom Lantos február 1-jén töltötte be 80. életévét. Az eseményen George Bush amerikai elnök is részt vett volna.

A képviselő az MTI-nek alig több mint egy hete adott interjújában, - amely valószínűleg legutolsó interjúja volt - arról beszélt, hogy mély hálát érez "választott hazája" iránt. Mint mondta, csak az Egyesült Államokban fordulhatott elő, hogy a holokauszt pénztelen túlélőjeként tanulhatott, és az utóbbi három évtizedben a kongresszus tagjaként szolgálhatott. Amikor januárban bejelentette, hogy novemberben már nem indul újra a képviselői helyért, úgy nyilatkozott: mandátumának hátralevő idejében is lelkesedéssel folytatni kívánja munkáját.

Az amerikai törvényhozás alsóházának 1981-ben lett a tagja, azóta 14 ízben nyerte el a mandátumot az észak-kaliforniai San Mateo körzetben. A holokauszt egyetlen olyan túlélője volt, akit valaha is a washingtoni kongresszus tagjává választottak.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: magyar hír elhunyt

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr4335274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása