HTML

Friss topikok

AMIT A MARGARINRÓL TUDNI ÉRDEMES

2008.02.05. 13:02 bellini

  1. A margarin szerkezetét tekintve víz-a-zsírban emulzió, amelynek zsír fázisa keményített növényi zsiradékból, természetes növényi zsírokból és lágy olajok keverékéből áll. Természetes növényi zsírként leggyakrabban kókusz- és pálmazsírt használnak.

 

  1. A növényi zsír - olaj arány adja a margarin szobahőmérsékleten elvárt szilárdságát és kenhetőségét.

 

  1.  A zsiradékhoz zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E) adnak. Színezésre pedig a természetes eredetű bétakarotint használják.

 

  1. A margarinfogyasztás évről évre növekszik a világon: hazánkban 1990-ben még csak 3,8 kg volt az egy főre jutó mennyisége, 1998-ban már 5,8 kg, 2002-ben pedig 6,6 kg.

 

  1. A hidrogénezési eljárás nem jelenti feltétlenül, hogy transzzsírsavak keletkeznek, ugyanis sikerült a gyártási technológiát úgy továbbfejleszteni, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Ettől függetlenül a margarinok már nem hidrogénezési eljárással készülnek. A jó minőségű margarinok transzzsírsav-tartalma a WHO által is ajánlott 1% alatti. Egyre több termék csomagolásán tüntetik fel az összetevőket, így a transzzsír tartalmat is. Érdemes figyelmesen elolvasni a csomagolást! 

 

  1. A margarinok növényi olajokból készülnek, melyek többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. Az omega-3 zsírsav segíti az erek rugalmasságát, könnyíti a véráramlást. Az omega-6 zsírsav pedig kedvezően hat a vér koleszterinszintjére.

 

  1. Napjainkban már vannak olyan margarinok is, melyek növényi szterin tartalmuknak köszönhetően kifejezetten alkalmasak a koleszterinszint csökkentésére.

 

  1.  A táplálkozási szakemberek az egész világon egyértelműen a növényi eredetű olajok, margarinok használatát javasolják az állati eredetű zsiradékok helyett.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr51326246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása