HTML

Friss topikok

A ZSÍROKRÓL, ZSÍRSAVAKRÓL ÉS A TRANSZZSÍRSAVRÓL

2008.02.05. 13:01 bellini

A zsiradékok energiaforrásként szolgálnak a szervezet számára, segítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, elengedhetetlenül fontosak a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez. Ebből is látszik, hogy zsiradékokra tehát szükségünk van.

A legfontosabb annak tisztázása, hogy a közhiedelemmel ellentétben szervezetünknek szüksége van zsiradékokra. A táplálkozási ajánlások szerint a napi energiabevitel 30 százalékának kell zsiradékból állnia. Azonban az nem mindegy, hogy milyen zsiradékból.

Telített és telítetlen zsírsavak

A telített zsírsavak hosszú távú fogyasztása bizonyíthatóan hozzájárul a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez, így a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Sajnos telített zsírsavak túlzott fogyasztása jellemző Magyarország lakosságára, ám nincs ez másképp az Egyesült Államokban esetében sem.

A telítetlen zsírsavak, és leginkább a többszörösen telítetlen zsírsavak rendszeres fogyasztása viszont csökkenti a vér koleszterinszintjét. A telítetlen zsírsavak közül az egyszeresen telítetlenek főként az olívaolajban, repceolajban, valamint a diófélékben, és egyéb olajos magvakban találhatók jelentős mennyiségben; a többszörösen telítetlenek jelentős forrásai pedig a napraforgó-, szója-, kukoricacsíra-olaj és az ezek felhasználásával készült margarinok.

Transzzsírsav?

Az elmúlt húsz évben egyre több kutatás hívta fel a figyelmet arra, hogy a transzzsírsavak rendszeres fogyasztása ugyanúgy növeli a koleszterinszintet, mint a telített zsírsavaké. De mi is az a transzzsírsav?

A transzzsírsav növényi olajok hidrogénezése során is keletkezik, ám a kérődző állatok gyomrában is, így azok húsában és tejében is található transzzsírsav.

Valamint transzzsírsav található például a különféle kekszekben, édességekben, olajban sült húsokban, vagy a sült krumpliban.

Korábban a margarinokban is nagyobb volt transzzsírsav-tartalom, mivel a margarinok fő alapanyaga a növényi olaj, amelyet hidrogéneztek. Ma már a hidrogénezés nem jelenti feltétlenül, hogy magas lesz a termék transzzsírsav-tartalma, úgyanis sikerült a gyártási technológiát úgy továbbfejleszteni, hogy ezt ki lehessen küszöbölni. Ettől függetlenül az Unilever a margarinokat a gyártás során nem hidrogénezi, és az új előállítási eljárásnak köszönhetően a magyar boltok polcain lévő, Unilever által forgalmazott margarinok transzzsírsav-tartalma kevesebb, mint a WHO által ajánlott 1%.

Hogyan csökkenthető az elfogyasztandó zsiradék mennyisége?

A túlzott zsírbevitel jelentősen növeli étrendünk energiatartalmát - elhízáshoz vezethet, növelve számos megbetegedés (szív- és érrendszeri elváltozások, egyes daganatok, időskori cukorbetegség) kialakulásának kockázatát. Ezért fontos a zsírbevitel mennyiségét szem előtt tartani, ami a napi teljes energiabevitel körülbelül 30 százaléka lehet, ez naponta körülbelül 60-70g zsiradékot jelent.

Bizonyos főzési technológiai változtatásokkal és  alapanyagok gondos megválasztásával egészséges, alacsony zsírtartalmú étkek kerülhetnek asztalunkra.

Ha főzés előtt például a látható zsiradékokat eltávolítjuk a húsokról, a szárnyasok bőrét lefejtjük; ha az elkészült húslevesről, pörköltről leszedjük a zsírt, ha a húsok tűzdelésére szalonna helyett aromás, friss fűszernövényekkel ízesített zöldségeket használunk; szendvicseinkbe pedig sovány csirke-, pulyka felvágottat vagy halat teszünk – normális mértékű lesz a napi zsírfogyasztásunk. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az édességek is tartalmaznak zsiradékot, nem beszélve a vajas, vajkrémmel töltött süteményekről. Helyettük válasszunk friss vagy aszalt gyümölcsöket, müzliszeletet.

A mindennapokban valóban nem egyszerű mindig mindent észben tartani, táplálkozásunk összes elemére figyelmet fordítani. Kis lépésekkel azonban elérhetjük, hogy tudatosabban táplálkozzunk és harmonikusan, betegségek nélkül élhessünk.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr17326244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása