HTML

Friss topikok

Az OMV kezdeményezte a Mol-lal való összefonódás versenyjogi vizsgálatát

2008.02.02. 14:28 bellini

Az osztrák OMV osztrák olaj- és gázipari konszern megtette a Mollal való egyesülésre vonatkozó hivatalos, előzetes összefonódási bejelentést az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságánál, közölték az OMV-nál pénteken. Előzőleg nem nyilvánosan egyeztetéseket folytattak az Európai Bizottsággal, ezeket "konstruktívnak és sikeresnek" minősítették a közleményben. Ennek alapján az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága megkezdheti az eljárást, előzetesen tisztázandó azokat a versenyjogi feltételeket, amelyek lehetővé tennék a két vállalat összefonódását. Most az úgynevezett első fázisú versenyjogi vizsgálat kezdődik meg, eredményének bejelentése 25-35 munkanap múlva várható.
 
Ha második fázisú versenyjogi vizsgálatra is szükség lesz, az további 90-105 munkanapot igényel. Az osztrák cég szerint a mostani fejlemény fontos előrelépés az ügylet engedélyezésére irányuló eljárásban, amely hozzájárulhat az OMV és a Mol tervezett összefonódása stratégiai és pénzügyi indokoltságának alátámasztásához.

Az OMV továbbra is úgy véli, hogy a tervezett összefonódás nem csupán a két társaság részvényesei számára kedvező, hanem az jelentős előnyöket hordoz az egész régió, a társaságok működése által érintett magyarországi érdekeltek és tágabb értelemben az Európai Unió számára is. Az OMV-é jelenleg a részvények megközelítőleg 20,2 százaléka a Molból.

Az osztrák cég 2007. szeptember 25-én jelentte be, hogy az OMV és a Mol működésének egyesítésére törekszik, de formális vételi ajánlatot nem tett. Az akkori közleményben kifejtette, hogy "készen áll" a Mol-részvényeseknek 32 ezer forintos részvényenkénti áron ajánlatot tenni, amint elhárul a magyar vállalat fölötti irányítás - a szavazati jogok többsége révén megvalósuló - megszerzésének két akadálya: részint eltörlik az OMV szerint állami intézkedésnek minősülő aktussal bevezetett 10 százalékos szavazati korlátot, másrészt bevonásra kerülnek a cégvezetés ellenőrizte részvények.

(MTI)

Szólj hozzá!

Címkék: hírek magyar hír business

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr9322099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása