HTML

Friss topikok

50 éves a LEGO

2008.01.28. 18:59 bellini

Fél évszázados születésnapját ünnepli hétfőn a LEGO kocka. 1958. január 28-án szabadalmaztatta a műanyag építőkockákat a dán feltaláló, Ole Kirk Christiansen. Ám a játék története jóval korábban, 1932-ben kezdődött, amikor az asztalos és ács Christiansen gyerekjátékokat kezdett gyártani fából.


Először szülővárosa, Billund és környékén házalt portékáival. Amikor egy-egy háznál elbúcsúzott, odakiáltotta a gyerekeknek, hogy „leg godt!”, ami dánul annyit tesz: „jó játékot”. Innen ered a játék neve is, mert a kicsik nem tudták rendesen kimondani a két szót, Christiansent pedig Lego-bácsiként kezdték emlegetni.

A cég arra is büszke, hogy a napjainkban gyártott kockákat simán össze lehet építeni a fél évszázaddal ezelőtt készítettekkel. A játék azonban nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek kedvence is. A dél-koreai Heo Jung-ho, aki 1987-ben megmászta a Mount Everestet, a világ legmagasabb csúcsán egy Lego játékot hagyott a hóban.

Az építőkockák, noha rendkívül népszerűek voltak, a '90-es években megérezték a videó- és számítógépes játékok előretörését. A cég azonban túljutott a mélyponton, és ismét sikeres.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Szólj hozzá!

Címkék: blog esemény hír érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr47315152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása