HTML

Friss topikok

Ősztől több országos csatorna indulhat

2008.01.24. 10:06 bellini

Már idén megkezdődhet a digitális televíziózás Magyarországon, ősztől akár tíz csatornát is foghatunk egy sima szobaantennával.

A digitális televíziózás és rádiózás akár már az ősszel elindulhat hazánkban, feltéve, ha a műsorszórók márciusban kezdődő pályáztatása ideálisan alakul - jelentette be Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón. A szolgáltatás elsősorban a szobaantennával tévézőknek jelent majd nagy előnyt, hisz a jelenlegi három csatornánál (m1, RTL Klub, TV2) legalább kettővel, de akár héttel többet lehet majd ingyen - pontosabban egy 5-10 ezer forintos dekóder megvásárlásával - nézni.

Pataki megjegyezte, hogy a dekóder megvásárlása feltehetően nem okoz senkinek sem gondot, a márciusban megjelenő pályázat feltételei ugyanis azt is biztosítják, hogy a jelátalakítóhoz már 600 forintos havi részletfizetéssel is hozzá lehessen jutni. Ráadásul a digitális átállás Európai Unió által megszabott határidejének, vagyis 2011-nek a közeledtével valószínűleg a dekóderek ára is folyamatosan csökkeni fog.

A digitális televíziózás a gyakorlatban - a lényegesen több csatornán kívül - jobb képminőséget és számos, a DVD lejátszóknál már most alkalmazható kényelmi funkciót jelent. Emellett valószínű, hogy az új platform bevezetése versenyerősítő hatással is jár, vagyis előbb-utóbb majd a kábeltévés társaságok is kedvezőbb feltételeket, jobb szolgáltatást kínálhatnak, hogy megnyerjék az előfizetőket.

Az NHH honlapján már olvasható a digitális televíziós és rádiós pályázatok dokumentációja, melyre február 12-ig lehet észrevételeket tenni. Ezt követően a hatóság véglegesíti a kiírást, és megkezdi a pályáztatást: a nyertessel elvileg augusztusban kötik meg a 12 évre szóló szerződést, és egy hónapra rá már megjelenhet az új platform. Az NHH karácsonyig jó 30-40 százalékos lefedettségre számít, és ekkorra megjelenhet a mobiltelefonon nézhető tévészolgáltatás is.

[origo]

Szólj hozzá!

Címkék: média tv hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr14309671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása