HTML

Friss topikok

A D vitamin megvéd a szívbetegségektől

2008.01.08. 10:28 bellini

A D vitamin hiánya a szervezetben megnöveli a szívbetegségek kialakulásának veszélyeit, derült ki egy nemrég elvégzett tanulmányból, melyet az American Heart Association publikált.

A kutatás öt éven át zajlót mintegy 1739 személyen, a felmérés során az is kiderült, hogy azoknál a személyeknél akiknél D vitaminhiányt mutattak ki kétszer nagyobb volt a szívbetegségek kialakulásának veszélye. A legveszélyeztetettebbek a magas vérnyomással rendelkező személyek.

Más tanulmányok alapján a D vitamin lecsökkenti a rák kialakulásának esélyeit. A D vitamin felelős a kalcium felszívódásának a szervezetben és felel a fogak épségéért is.

Az orvosok szerint egy ember akkor szenved D vitaminhiányban ha a vérében kevesebb mint 15 nanogramm mennyiségű vitamint találnak.

A D vitamin a búzacsírában és a halolajban található, de ezek mellett jelentősen pótolható zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. A napozás is stimulálja a D vitamin képződését.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr88289226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása