HTML

Friss topikok

Erdélyi töltöttkáposzta

2007.12.23. 10:38 bellini

Ha azt mondjuk töltött káposzta, azt el elmondjuk vele, hogy Erdélyben szinte minden háznál ismernek külön receptet rá. A közös mindegyikben a káposzta, a disznó- és marhahús. És természetesen a tejföl, mert tejföl nélkül mit sem ér a töltött káposzta.

Másképpen a töltött káposzta elkészítése minden háznál más és más. A különböző elkészítési módot nemcsak a hozzávalók váltakozása adja, hanem a töltött káposzták elhelyezése a lábosban. Egyes háziasszonyok a töltetlékek közé káposztát is tesznek. Egy azért biztos, a töltött káposzta szorosan hozzátartozik a karácsonyi ünnepekhez.

Hozzávalók:
- ¾ kg őrölt disznóhús
- ¼ kg őrölt marhahús
- füstölt sonka
- füstölt oldalas
- 1 kg vágott káposzta
- 1 fejes káposzta
- káposztalé
- 4 kanál zsír (a legjobb a kacsa vagy libazsír)
- 200 g rizs
- 2 hagyma
- 2 tojás
- tejföl
- fokhagyma
- só, bors, csombort, majoránna, kömény

Elkészítése:

Körül belül 10 percig főzzük a rizst. A hagymát kissé megpirítjuk, vajban. A darált húst hozzáadjuk a hagymához és a fokhagymához, a rizshez. Mindezt jól megfűszerezzük fűszerpaprikával, sóval, borssal, csomborttal és majoránnával.

Szétválasztjuk az előre vízben megfőzött káposztaleveleket, és rendre megtöltjük őket a húsos, rizses töltelékkel. Az elkészült töltelékeket egyenként egymás felé berakjuk egy agyagfazékba. Mielőtt a töltelékeket beraknánk az edénybe, az aljára egy réteg káposztát, füstölt sonkát és oldalast teszünk, ezekre jönnek majd a töltelékek. Az töltelékek tetejére ismét vágott káposztát teszünk, amit jól megfűszerezünk. Ezt felöntjük vízzel, vagy akár káposztalével, de arra ügyeljünk, hogy a káposztalé igencsak sós.

A töltöttkáposztát lassú tűzön, anélkül, hogy megkevernénk megfőzzük, ez körül belül négy órát vesz igénybe. A tejfölt tálaláskor tesszük hozzá a töltöttkáposztához.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr58273080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása