
Hozzávalók:
- ¾ kg őrölt disznóhús
- ¼ kg őrölt marhahús
- füstölt sonka
- füstölt oldalas
- 1 kg vágott káposzta
- 1 fejes káposzta
- káposztalé
- 4 kanál zsír (a legjobb a kacsa vagy libazsír)
- 200 g rizs
- 2 hagyma
- 2 tojás
- tejföl
- fokhagyma
- só, bors, csombort, majoránna, kömény
Elkészítése:
Körül belül 10 percig főzzük a rizst. A hagymát kissé megpirítjuk, vajban. A darált húst hozzáadjuk a hagymához és a fokhagymához, a rizshez. Mindezt jól megfűszerezzük fűszerpaprikával, sóval, borssal, csomborttal és majoránnával.
Szétválasztjuk az előre vízben megfőzött káposztaleveleket, és rendre megtöltjük őket a húsos, rizses töltelékkel. Az elkészült töltelékeket egyenként egymás felé berakjuk egy agyagfazékba. Mielőtt a töltelékeket beraknánk az edénybe, az aljára egy réteg káposztát, füstölt sonkát és oldalast teszünk, ezekre jönnek majd a töltelékek. Az töltelékek tetejére ismét vágott káposztát teszünk, amit jól megfűszerezünk. Ezt felöntjük vízzel, vagy akár káposztalével, de arra ügyeljünk, hogy a káposztalé igencsak sós.
A töltöttkáposztát lassú tűzön, anélkül, hogy megkevernénk megfőzzük, ez körül belül négy órát vesz igénybe. A tejfölt tálaláskor tesszük hozzá a töltöttkáposztához.