HTML

Friss topikok

Az idén is tilos lesz szilveszterkor petárdázni

2007.12.18. 10:28 bellini

Idén is tilos petárdát használni szilveszterkor; a petárdák és kis tűzijátékok felelőtlen használata lakás-, erkély- vagy gépjárműtüzet okozhat - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a távirati irodának.Tavaly mintegy negyven karácsonyfa és 5-6 kistűzijáték vagy petárda okozta lakástüzet regisztráltak a katasztrófavédelmi főigazgatóságon. Dobson Tibor hozzátette: a leggyakrabban azonban sérülésekkel jár a petárda gondatlan használata. Petárdázni egyébként 2005 óta tilos. A rendőrség még pénteken húszmillió forint értékben foglalt le petárdákat és más pirotechnikai termékeket egy raktárban.
 
A jogszabály a fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket (mint a tortagyertyát), amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni.

Az ennél nagyobb hatóanyag-tartalmú - és nem teljesen tiltott - tűzijáték termékeket (például római gyertya, tűzforgó, röppentyű, vulkán, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, bombetta telep) csak december 28-31. között a jogszabály betartásával, az arra kijelölt, engedélyezett helyeken nagykorú személyek vásárolhatnak, legfeljebb bruttó 3 kilogrammot. Az ilyen játékos pirotechnikai termékeket szilveszterkor este 18 órától reggel 6-ig lehet használni.

A fel nem használt pirotechnikai termékeket január 5-ig kell visszavinni a vásárlás helyére, az eladó pedig köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni. Aki nem viszi vissza a fel nem használt petárdákat, az megsérti a tárolásra vonatkozó szabályokat, vagyis szabálysértést követ el, amelyért a bírság több tízezer forint lehet.

Forrás: MTI

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr47267921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása