HTML

Friss topikok

Iszka elvarázsolta Fábry Sándort is: „Varga Mária nem játszik, hanem él a filmben”

2007.11.21. 17:43 bellini

„Annyira elementáris a film és Varga Mária alakítása, hogy el sem jutottam odáig, hogy filmként tekintsek az Iszka utazására” – kezdte Fábry Sándor Bollók Csaba új filmjének díszbemutatóján. A showman, elmondása szerint egyszer, s mindenkorra szívébe zárta az alkotás fiatal szereplőit. A megnyitó-beszéde végén pedig nem jó szórakozást, hanem megrendülést kívánt a többszáz fős közönségnek. Nem véletlenül!


Zsúfolásig megtelt az Uránia Nemzeti Filmszínház díszterme Bollók Csaba: Iszka utazása című filmjének premierjén. Sokan már a Filmszemlén látták a díjnyertes alkotást, mégis eljöttek újra megnézni a filmet. A főszereplő, Varga Mária ártatlan, tiszta tekintete, gyermeki mégis hihetetlenül érett lénye egyszerűen legyűgözi a mozinézőt.








































A filmre olyan hírességek is kíváncsiak voltak, akik nagyon közelállnak az alkotókhoz, s személyesen is találkozni akartak Iszkával/Varga Máriával. Fábry Sándor hosszú percekig hallgatta Máriát és a szintén csodás alakítást nyújtó húgát, Rózsikát. A showmant minden érdekelte, beszélgettek a filmről, a romániai életükről, s arról is, hogyan érzik magukat ebben a világban. Ahol mindenki rájuk kíváncsi, minden fotós őket fényképezi, s mindenki őket dícséri. Fábry az ifjú tehetség kibontakozásáról csupán annyit mondott, „Varga Mária nem játszik, hanem él a filmben”. A díszbemutatón tiszteletét tette Gáspár Sándor lányával Gáspár Katával, Létay Dóra, Kubik Anna, Bródy János, Csere László, Vincze Lilla, Ráday Mihály.








































Bollók Csaba író-rendező egyébként a 38. Magyar Filmszemlén jelentkezett az Iszka utazása című drámájával. A legjobb szerzői filmnek járó fődíjával jutalmazott film a nemzetközi filmfesztiválok kedvence lett. Jeremy Irons a Szarajevói fesztiválon például azt monda a filmről, hogy „Varga Máriától minden színész tanulhat.”





















A berlini világpremier óta a film alkotói bejárták a világot, és ahová csak tudták, magukkal vitték Varga Máriát és filmbeli-valóságos húgát, Rózsikát is. A film rangos európai, amerikai, és ázsiai szemlékre kapott meghívást. Díjakat Brüsszelben, Monterreyben, Reykjavikban, Szarajevóban, Trondheimben nyert eddigi fesztiválkörútja során, az Európai Parlament Lux-díj szavazásán pedig bekerült 2007 tíz legjobb európai filmjébe.


Szólj hozzá!

Címkék: média tv film premier magyar színész hír sztárok celebek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr68237212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása