HTML

Friss topikok

Téli időszámítás

2007.10.26. 11:38 bellini

Október 28 kezdődik a téli időszámítás. Szombatról vasárnapra virradóra életbe lép a téli időszámítás. Hazánkban három órakor kell az óramutató mutatóját kettőre átállítani.

Október 28 hajnali négy órakor kell átállítani az órát a téli időszámításra, így három óra helyett az óramutatót kettőre kell visszavinni, vasárnap egy órával többet alhatunk.

A nyári és téli időszámítást Franciaországban, 1976-ban vezették be, három évvel az első olajárrobbanás után. A hatóságok azzal indokolták az átváltást, hogy ezzel energiatakarítás érhetnek majd el.

Az 1973-as olajválságot követő években Európa-szerte különféle átállási rendszerek léteztek, majd az évek során összesen 108 országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai is.

1998-ban már az Európai Unió összehangolta a tagállamok átállását a nyári időszámításra, majd 2001-ben további öt évvel meghosszabbították a szabályozást, amely szerint a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján kelet-európai idő szerint 2 órakor kezdődik és október utolsó vasárnapján 3 órakor végződik.

Szólj hozzá!

Címkék: blog esemény hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr99208706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása