HTML

Friss topikok

Lux-díj Fatih Akin új filmjének

2007.10.26. 16:55 bellini

Az Auf der anderen Seite (A másik oldalon) című német koprodukcióban készült török film nyerte az Európai Parlament első filmdíját. A Lux-díjat azért találták ki Brüsszelben, hogy a legnépszerűbb művészet, vagyis a film támogatásával népszerűsítsék az európai sokszínűséget a kontinensen belül és kívül.
Nem is akárhogy: a győztes filmet az Unió mind a 23 hivatalos nyelvére feliratoztatja az Európai Parlament. (Az eredeti nyelven a halláskárosultaknak szánt változatot készítik el.) Ezzel megkönnyítik a nyertes film „európaközi” forgalmazását, valamint kísérletet tesznek arra, hogy felvegyék a kesztyűt, a piacot 70%-ban uraló amerikai filmiparral, mely valós kultúrpolitikai problémát jelent.
Magyarországot Bollók Csaba Iszka utazása című filmje képviselte, mely a hetedik helyet érte el. Az Európa nyelvi sokszínűségét szimbolizáló Bábel-tornyocskát pedig a távol maradt fiatal Fatih Akin rendező helyett Hanna Schygulla színésznő vette át Hans-Gert Pöttering elnöktől a strasbourgi Európai Parlamentben szerdán, miután az európai parlamenti képviselők A másik oldalon című filmre adták le a legtöbb szavazatot.
„A legreménytelibb film, amit az elmúlt években láttam az emberek közötti békés együttélés lehetőségéről! – nyilatkozta felvillanyozva a filmdíjat gondozó zöldpárti francia Gérard Onesta, a parlament alelnöke.
Ha nem kompenzációs okokból választotta a török-szkeptikus EU a tavaly elkészült legjobb európai filmnek A másik oldalon-t, az valóban azt jelenti, hogy még a Cannes-i nagydíjas román filmnél (Christian Mungio, 4 hónap, 3 hét és 2 nap), valamint Manoel de Oliveira Belle toujours című Bunuel-folytatásánál is erősebbnek tartották, melyeket maga mögé szorított a török-német emberi kapcsolatokról szóló alkotás. Idehaza márciustól láthatjuk a mozikban – magyar felirattal.

Szólj hozzá!

Címkék: film hír filmelőzetes

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr17208935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása