HTML

Friss topikok

Izlandi fődíj az Iszka utazásának

2007.10.09. 11:24 bellini

A reykjaviki nemzetközi filmfesztivál fődíját, az Arany Lundát nyerte el Bollók Csaba rendezése, az ISZKA UTAZÁSA.

Bollók Csaba „Iszka utazása” című rendezése nyerte el a hétvégén véget ért 4. Reykjaviki Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Izland jelképéről mintázott Arany Lundát.

A „legészakibb fővárosban” megrendezett seregszemlén 16 játékfilm versenyzett, amelyek a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek Irántól Szerbiáig. A Hal Hartley vezette nemzetközi zsűri Bollók Csaba „Iszka utazása” című filmjének ítélte „Az év felfedezettje” címet és a vele járó fődíjat, az Arany Lundát.

Bollók Csaba 2005. őszén forgatta az Iszka utazásá-t, melyet közel négy év előkészítő munka előzött meg. A film a Déli-Kárpátok bányavidékén élő utcagyerek, Varga Máriával való véletlen találkozásból született. A jelenleg 14 éves Varga Mária saját sorsához közel áll a filmbeli Iszka szerepe. Az Iszka utazása egy kemény világot ábrázol, azt az utat követi nyomon, ahogy egy szegény családba született gyerek, idő előtt felnőtté érik: utcagyerek, árvaházi szökevény lesz, végül egy kikötővárosba kerül, gyerekkereskedők hálójába.
A film operatőre, Gózon Francisco, producere, Csere Ágnes, a forgatókönyvet a rendező Bollók Csaba jegyzi.

A 38. Magyar Filmszemle legjobb szerzői filmnek járó fődíjával jutalmazott „Iszka utazása a nemzetközi filmfesztiválok kedvence. A berlini világpremier óta rangos európai, amerikai, és ázsiai szemlékre kapott meghívást; elismeréseket Brüsszelben, Monterrey-ben, Szarajevóban és Trondheimben nyert eddigi fesztiválkörútja során.

Szólj hozzá!

Címkék: média film magyar hír fesztívál

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr50191075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása