HTML

Friss topikok

Ma kezdik meg a 2007-es Nobel díjak kihirdetését

2007.10.08. 11:12 bellini

Ma kezdik meg a 2007-es Nobel díjak kihirdetését. Hétfőn az Orvostudomány kategóriában osztják ki a legnevesebb díjat. Al Gore a Béke Nobel díj legesélyesebbje.

Az Orvostudomány kategóriában két amerikai és egy brit állampolgárságú kutató, Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans kapta a 2007. évi orvosi Nobel-díjat, az őssejtkutatás terén elért eredményeiért - jelentette be hétfőn Stockholmban a Karolinska Institut illetékes bizottsága.

Tavaly az Orvostudomány Nobel díját két amerikai, Andrew Fire és Craig Mello nyerte, akik a genetika terén fedeztek fel új, számottevő dolgokat.

Kedden a Fizika, míg szerdán a Kémia terén osztják ki a Nobel díjakat, míg október 15-én a Gazdasági kategóriában osztják ki a neves kitüntetést.

Csütörtökön az Irodalmi Nobel díjat osztják ki, ahol a favoritok között szerepel az amerikai Philip Roth, Don DeLillo, Joyce Carol Oates, az izraeli Amos Oz, az olasz Antonio Tabucchi, a japán Haruki Muramaki, a mexikói Carlos Fuentes és a perui Mario Vargas Llosa.

Minden bizonnyal mindenki a Béke Nobel díj átadását várja, melyet október 12-én adnak majd át a szerencsésnek. Eddig annyit lehet tudni, hogy 181 személyt és szervezetet jelöltek a díjra, de mégis a legesélyesebb Al Gore lehet, aki a globális felmelegedésről forgatott filmjével hívta fel az egész világ figyelmét erre a problémára.

Az idei nyertesek egy aranyérmet, egy diplomát és egy 1 millió euros csekket kapnak majd. A díjakat december 10-én adják át, Oszlóban, a díj megalkotójának évfordulóján.

Tavaly az amerikaiak vitték el az összes tudományos díjat, míg a Béke Nobel díjat Muhammad Yunus kapta.

A Nobel díjat a dinamit feltalálója, a svéd Alfred Nobel alkotta meg. Első ízben 1901-ben adtak át Nobel díjat.

Kakukk

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr97189898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása