HTML

Friss topikok

Öt magyar ipari formatervező a nemzetközi döntőben

2007.07.31. 12:57 bellini

Az idén ipari formatervezés kategóriában írták ki a Henkel Művészeti Díjat, melyre hazánkban 31 pályázati anyagot nyújtottak be. A szakmai zsűri öt művészt juttatott tovább a bécsi nemzetközi megmérettetésre, melyre 30 országból érkeznek pályamunkák.

Ebben az évben hatodik alkalommal hirdették meg Magyarországon is a Henkel Art.Award művészeti díjat, ezúttal ipari formatervezés kategóriában. A 20 egyéni pályázótól és 4 alkotócsoporttól beérkezett 31 pályaművet öttagú zsűri bírálta el, és kiválasztotta azt az öt pályázatot, amelyek részt vesznek az ősszel Bécsben megrendezendő nemzetközi döntőben.

A zsűri tagjai voltak: Bárkányi Attila ipari formatervező, egyetemi tanár, a MOME formatervező tanszékének helyettes vezetője, a zsűri elnöke, Halasi Rita design kritikus, a Ponton Galéria igazgatója, Koós Pál ipari formatervező, a MOME adjunktusa, Sümegi László formatervező iparművész, valamint Kultsár Emília, a Henkel Magyarország kommunikációs vezetője.

A zsűri a következő munkákat juttatta tovább: Domán Rajmund: KotyoGO kávéfőző, Erdélyi Tamás: Papírvágó olló, Hajnal Emil Szilárd: Digitális homokóra, Holányi Katalin: Espresso maker és Nyilas Kálmán: Mobilizálható szélgenerátor.

Bárkányi Attila egyetemi tanár, zsűrielnök szerint az ilyen szabad témájú pályázatoknál, mint amilyen a Henkel Art.Award is, a legszélsőségesebb témákra lehet számítani. Ez jelen esetben is így volt. A prezentálás technikai színvonala a hasonló, nemzetközi designpályázatok színvonalának megfelelt. Jóllehet a tárgyak használhatóságának, az új gondolatok hasznosságának a bemutatása elmaradt, mert csak vázlatot kellett benyújtani –a zsűrinek mégsem volt könnyű dolga. Koós Pál adjunktusnak a pályázati anyag széles palettája tetszett, az, hogy az alkotók a mindennapi élet bármely területén találtak javításra, megoldásra váró problémát, és sok munkánál az ötletfelvetés mellett a megoldás is friss, újszerű lett. Halasi Rita véleménye szerint a pályázat most javarészt friss diplomásokat és diákokat mozgatott meg, és fontos, hogy a következő alkalommal a közép-generációt is meg tudjuk szólítani. Sümegi László megjegyezte: a Henkel pályázat érdeme, hogy rámutatott a fiatal magyar formatervezők tehetségére, akiknek ipari megrendelések hiányában kevés lehetőségük van bizonyítani.

Kultsár Emília kommunikációs vezető szerint a Henkel Art.Award évről évre egyre rangosabb díj lesz. A díj magyar és nemzetközi elismertsége megerősíti a Henkelt abban, hogy szükség van a társadalmilag felelős multinacionális cégek művészettámogató tevékenységére, ezt bizonyítja, hogy tavaly és tavalyelőtt is nagyon sok jelentkező volt.

A Henkel Art.Award 2007 pályázat fődíja 7000 euró, ezen kívül a Henkel támogatja a nyertest egy hazájában nyíló kiállítás megszervezésében. A döntőbe jutott alkotások közül neves szakértőkből álló nemzetközi zsűri választja ki azokat is, akik a díjátadáskor nyíló bécsi kiállításon részt vehetnek.

A művészek bemutatkozása és továbbjutó műveik az interneten a www.henkel.hu honlap Vállalatunk rovatában lesz megtekinthető.

A Henkel több mint 130 éve olyan márkák és technológiák vezető gyártója, amelyek az emberek életét könnyebbé, jobbá és szebbé teszik. A Henkel három stratégiai területen működik: mosó- és háztartási tisztítószerek, kozmetika és ragasztás technológiák. A vállalat szerepel a Fortune Global 500-as listáján. A 2006-os pénzügyi évben árbevétele 12,740 milliárd euró, üzleti eredménye 1 298 millió euró volt. Világszerte 52 ezer alkalmazottja törekszik arra, hogy eleget tegyen a márka üzenetének:  „A Brand Like a Friend” – A barátságos márka, és a világ 125 országában bízzanak az emberek az innovatív Henkel márkákban és technológiákban. A Henkel Magyarország Kft. 2006-ban 72,8 milliárd forint értékesítési árbevételt ért el, és alkalmazottainak a 2006. év végi záró létszáma hétszázhuszonnégy fő volt.

Szólj hozzá!

Címkék: média esemény magyar hír pályázat érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr74128997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása