HTML

Friss topikok

Szerzői jogi háború: bezárták az orosz Allofmp3.com-ot, de máris működik a klónja

2007.07.04. 16:51 bellini

Bezárták az Allofmp3.com oroszországi weblapot, amelyet a világ számos zenei kiadója kalózkodással vádol. Az orosz zeneletöltő portálon 5,5 millió felhasználó regisztrálta magát, így vált lehetővé, hogy 10-20 dollárcentért töltsenek le egy-egy dalt, miközben az Apple-nek – a szerzői jogi szabályokkal összhangban működő – iTunes áruházában ugyanezért 99 centet kérnek. Az Allofmp3.com éves bevételét 30 millió dollárra becsülik.

A nagy zenei kiadók, köztük az Arista Records, a Warner Bros, a Sony BMG, a Capital Records és a UMG nevében az Amerikai Hanglemezkiadó Szövetsége tavaly decemberben fordult bírósághoz az Allofmp3.com és az allTunes.com oldalakat üzemeltető MediaServices orosz vállalat ellenében, követelve a szájtok betiltását és 1650 milliárd dolláros kártérítést.

A MediaServices tulajdonosai azt állítják, hogy az orosz törvényekkel teljes mértékben összhangban áll tevékenységük, azt engedélyezték az illetékes orosz hatóságok, és fizetik a megfelelő jogdíjakat. Az amerikai kiadók viszont nem tartják jogosultnak az oroszországi Multimédia és digitális hálózatok társaságát (ROMSZ) szerzői jogdíjak beszedésére.

A kalózkodás világszerte legnagyobb forrásának tekintett Allofmp3.com több mint féléve nem tud normálisan működni, ugyanis a Visa International és a Mastercard Inc. már azóta nem engedélyezi ügyfeleinek átutalásait a MediaServices által üzemeltetett honlapok számlájára.

A probléma nagyságát jelzi, hogy az Oroszország kereskedelmi világszervezeti tagságának feltételeit rögzítő orosz-amerikai megállapodásban külön pont rendelkezik az Allofmp3.comról. Az orosz hatóságok megígérték, hogy leszámolnak a kalóztevékenységgel és törvénnyel tiltják meg a hasonló internetes oldalak tevékenységét. Elképzelhető, hogy éppen Vlagyimir Putyin orosz elnök július 1-2. amerikai tárgyaláshoz időzítették az Allofmp3.com múlt heti bezárását.

Az amerikai zenekiadók azonban nem ünnepelhetnek, ugyanis a MediaServices új honlapot nyitott mp3sparks.com címen. A színre és felépítésre is az Allofmp3.commal azonos oldalról továbbra is dalok millió tölthetőek le minimális áron.
Forrás: MTI

1 komment

Címkék: zene hír botrány letöltések

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr14111673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pluhár Balázs 2007.07.08. 19:13:34

Ha beírom, hogy Mp3Sparks.com, akkor azt írja ki, hogy A lap nem jeleníthető meg. Ha a címsorba azt írom, hogy www.allofmp3.ru, akkor a monitoron egy behajtani tilos táblát lehet látni. Ahhoz, hogy egyáltalán az Alltunes-nél fizetni lehessen, egy 12 jegyű PIN kódot kell beírni. Ingyen az Alltunes-nél nem lehet letölteni. Lejátszani az Alltunes-nél a számokból maximum fél percet lehet. Nem tudom, hogy az a hülye PIN kód honnan szerezhető
süti beállítások módosítása