HTML

Friss topikok

Friderikusz 140 milliót keres

2007.07.04. 11:03 bellini

Megéri tévézni? A sztároknak mindenképpen! A Haszon Magazin összeállította, a Blikk megkapta a legtöbbet keresők listáját. Mennyiség és minőség a képernyőn eltörpül a nézettség mellett.
 

Nézők millióiért milliókat fizetnek forintban. Ezt a tételt az évi 140 milliós gázsival listavezető Friderikusz Sándor sem cáfolja. Ő az elmúlt évtized nézőcsúcsait tudja még mindig pénzre váltani.

A többiek hétről hétre keményen megküzdenek a gázsijukért.

Csak a tévés sztárok gázsija változik az évek múlásával. A névsor ugyanaz. Hogy miért nincsenek új csillagok? Mert a kereskedelmi tévék nem kockáztatnak: új műsor, régi sztárral! Garantált a nézettség. A képernyő nagymenői pedig szinte mindent elvállalnak.

Aki adásba kerül, annak ugyanis szépen csilingel a kassza. Már a lista végén álló, heti két-három délelőtt a betelefonálókkal cseverésző arcok is megkeresnek adásonként bruttó 30-40 ezer forintot. A következő tévés kaszt a napi műsorok vezetőié. Közéjük tartoznak az időjósok, vagy a szerencsejáték műsorok ismertebb dirigensei. Havi fix pénzük eléri a bruttó 500 ezer forintot. A harmadik kategória a bejáratott képernyősöké. Például a délutáni talkshow házigazdák.

Ők havi bruttó 800 ezer és 1,3 millió forint között keresnek. Az esti híradót, az utána következő bulvár hírműsort vezetők gázsija bruttó 1-1,5 millió forint. Igaz, a híradósokat a médiatörvény kizárja a reklámokból. Csúcsgázsival kevés kivételtől eltekintve a közelmúlt sztárjai dicsekedhetnének.

Csakhogy a szerződések titkosak, azokat maximum 3-4 ember ismeri. Az élvonalbeli sztárok zsebe nem érzi meg azonnal a nézettség csökkenését. Sőt ha nincs műsor, akkor is megkapják a pénzt, hogy ne menjenek el más csatornához. De ha lejár a szerződésük, akkor össze kell kapniuk magukat. A szakmában köztudott, hogy ki mennyire ügyes tárgyalópartner.

Állítólag Friderikusz Sándor több tízoldalas, nagyon rafinált szerződéseket állít össze, Havas Henrik a sokszorosát kihozza a mindenkori piaci értékének , míg Vágó István általában jól belövi a saját árfolyamát és reális kompromisszumokat köt. A komoly szerződés legalább tízoldalas.

A műsorvezetőkkel vagy közvetlenül a csatorna köt szerződést, vagy egy külső gyártó céghez írnak alá, amelytől a tévé megveszi a produkciót. A legjobban azok a sztárok keresnek, akik - mint például Friderikusz Sándor és Frei Tamás - saját produkciós irodájukkal gyártják a műsoraikat.
Ettől függetlenül a magyar gázsik a nemzetközi showbiznisz fizetéseihez képest igen alacsonyak.

Összehasonlításképpen: a népszerűbb német show-műsorok vezetői adásonként 30-40 ezer eurót (7,5-10 millió forintot) is keresnek, a legnagyobb sztárok - mint például a Vágó-féle Milliomos karmestere, Günter Jauch az RTL-nél - akár 200 ezer eurót (50 millió forintot) is kasszírozhatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: média tv celeb bulvár pletyka sztár sztárok celebek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr56111401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása