HTML

Friss topikok

Román győzelem a Cannesi Filmfesztiválon

2007.05.28. 00:39 bellini

A román rendező, Christian Mungiu nyerte el az idei év Cannesi Filmfesztivál Arany Pálma díját, a  4 hónap, 3 hét, 2 nap (4 luni, 3 saptamani si 2 zile) című alkotásáért.

 A várakozásoknak megfelelően, a 4 hónap, 2 hét, 2 nap című román alkotás nyerte el a 60-ik Cannesi Filmfesztivál Arany Pálma díját. A román filmtörténet során, Mungiu a második aki átvehette a rangos díjat, elődje Liviu Ciulei 1965-ben nyerte el a Palme d’Or-t az Akasztottak Erdeje (Padurea Spanzuratilor) című alkotásáért.

 Christian Mungiu alkotását az idei évi Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatják.

 „Egy mese ami most velem történik. Most egy éve nem is álmodtam erről a filmről, hat hónapja nem volt pénzem rá, majd azt reméltem, hogy eljut a Cannesi fesztiválra” – nyilatkozta Mungiu a trófea átvételekor.

A 4 hónap, 3 hét, 2 nap a 89-es forradalom előtt játszódik. Két egyetemista lány életét követi nyomon, a kommunista Romániában. Egyikük teherbe esik, majd az abortusz mellett dönt, a terhesség megszakítása azonban bún és a tőrvény sújtja.

Az idei évi filmfesztiválon egy másik román alkotás is díjjal térhetett haza, Cristian Nemescu megkapta a Un certain regard díjat, a California dreaming (nesfarsit) című alkotásáért. A rendező nem érhette meg e neves napot, tavaly balesetben halt meg.

A búvárharang és a pillangó (Le scaphandre et le papillon), Julia Schnabel francia alkotása elnyerte a Legjobb Rendező díjat. Az Arany Kamera díjat Etgar Keret izraeli rendező kapta a Legjobb első filmes rendező kategóriában, A Medúzák (Meduzot) című alkotásáért.

A Legjobb férfi színésznek járó díjat az orosz Konsztantyin Lavronyenkó kapta, a Legjobb színésznőnek járó díjat Cson Do Rjon érdemelte ki.

A Legjobb forgatóköny díjat Fatih Akin német-török rendező kapta, A másik oldalon (Auf der anderen Seite) című alkotásáért.

Holtversenyben Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Persepolis és Carlos Reygadas, Luz Silenciosa című alkotásáért vehette át a díjat.

A fesztivál Nagydíját Kavasze Naomi japán rendező vehette át, a 60-ik Cannesi Fesztivál különdíját Gus Van Sant amerikai rendező kapta. 

A Legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma díjat Elisa Miller kapta, Voir Pleuvoir című alkotásáért.

Az idei évben jelölt magyar film, a Londoni férfi, Tarr Béla alkotása nem járt sikerrel.

Szólj hozzá!

Címkék: film esemény bulvár sztárok fesztívál

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr1788084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása