HTML

Friss topikok

Közel 10 ezren pálinkáztak

2007.05.17. 14:12 bellini

Fergeteges hangulatban telt az idei Budapesti Pálinka Fesztivál négy napja. A Városháza park már az első nap végére zsúfolásig megtelt, épp annyi hely maradt, amennyin Tóth Vera koncertjére táncolni lehetett. Most azonban feladták a leckét a pálinkamestereknek, ugyanis a több mint tízezer látogató szó szerint kiitta az idei készletet. Még jó, hogy most jön a gyümölcsszezon!


Több mint háromszáz féle pálinka, huszonöt pálinkafőzde és több mint tízezer látogató – csak hogy egy gyors mérleget említsünk a II. Budapesti Pálinka Fesztivál számadataiból. Az még egyelőre kérdés, hogy a négy nap alatt vajon hány liter pálinka fogyott, az viszont tény, hogy a kiállítók többnyire üres üvegekkel távoztak.


A program rendezője, a Magyar Pálinka Marketing Kht. az idén első ízben szakmai napot is rendezett, ahol a pálinkafőzés mesterei, szakemberei vitathatták meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel. A pénteki nappal azonban elkezdődött az igazi fesztivál. A hivatalos megnyitóra rézfúvósok kíséretében érkeztek meg a Magyar Pálinka Lovagrend sötétzöld bársonyjelmezbe öltözött tagjai. A menet a Váci utca egyik pálinkázójából indult, át a Vörösmarty térre, majd a Deák téren át a Városháza parkba érkezett. A lendületes zene és a mosolygó lovagok egészen a fesztivál bejáratáig vonzották a kíváncsiskodókat. A főleg külföldi turistákból álló nézelődő csoport azonnal jegyet is váltott, s boldogan a pálinkázásba vetették magukat.


Az 1200 forintos belépőjegy ugyan megszűrte a vendégeket, mégis megfizethető volt, hiszen ebből 500 forint értékben fogyaszthattak, és még egy – külön erre az alkalomra készült – egyedi ajándékpohárral is gazdagabbak lettek.


Napközben elsősorban a családok és az idősebbek, külföldi turisták, késő délután és az esti koncertekre pedig főleg a fiatalok, egyetemisták voltak kíváncsiak. Pénteken sokan láthatóan még a munkából érkeztek, öltönyben, aktatáskával kezdték meg kollégáikkal a hétvégét. Elvegyültek a tömegben azok is, akik általában akaratlanul is a figyelem középpontjába kerülnek: mindhárom napon nagyon sok, a politikából, az üzleti életből, a médiából közismert vendég tette tiszteletét – közülük legtöbben nem meghívásra érkeztek, csupán érdeklődtek az esemény iránt.

Mindhárom napon déltől éjfélig válogathatnak a tüzes italok kedvelői az ország legjobb pálinkái közül. 25 főzde mintegy négyszáz különböző itallal képviseltette magát, melyeknek közel a fele díjnyertes pálinka volt. A kóstolási mennyiség minden esetben 1,4 cl – azaz egy kupica volt.


„„A várakozásaink feletti volt a fesztivál látogatottsága és hasonló visszajelzés érkezett a kiállítóktól is. Természetesen szeretnénk folytatni a hagyományt és minden májusban megszervezni a fesztivált. További rendezvényterveink is vannak, ezek közül legfontosabb az október elején a Budai Várba tervezett gasztronómiai esemény. Az „Első Budapesti Pálinka és Kolbász Fesztiválon” - ahogyan nevéből is kitűnik - a legjobb pálinkafőzdék termékei mellett a szintén hungaricumként számon tartott ízes magyar kolbászok számos fajtáját kóstolhatják meg a látogatók.” - vázolta terveit Maros Róbert, a Magyar Pálinka Marketing Kht. ügyvezető igazgatója, a rendezvény főszervezője.

Szólj hozzá!

Címkék: esemény hely rendezvény érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr6977264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása