HTML

Friss topikok

A „pesti srácokkal” emlékezik ’56-ra a Duna Televízió

2009.10.16. 14:09 bellini

Nemzeti ünnepünk alkalmából október 22-én és 23-án dokumentum- és játékfilmekkel, élő kapcsolásokkal, október 23-án pedig a Terror Háza Múzeum szakmai támogatásával egész napos műsorfolyammal emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulójára a Duna Televízió. Október 23-án többször is (11.00, 15.00) élőben jelentkezünk a Corvin közből, egyéni sorsokon keresztül megemlékezünk a szabadságharc mártírjairól, megszólaltatjuk a ma is élő, egykori „pesti srácokat”. Történész szakértőink bemutatják az ’56-os forradalom jelentőségét, dokumentumfilmjeink segítségével pedig felelevenítjük a szabadságharc vidéki eseményeit is. Megemlékezünk az 1989. október 23-án történt eseményekről is, hiszen ez az időpont is jelzi, hogy a Magyar Köztársaság a forradalom örököseként jött létre. Október 23-án 17.15-től vendégünk lesz Szűrös Mátyás, volt ideiglenes köztársasági elnök.
 
Október 22-én, csütörtökön 9.10-től Dékány István Budapesti bevetés című dokumentumfilmjét sugározzuk. A Német Vöröskereszt egy 100 ágyas mozgó tábori kórházat küldött ’56 novemberében Budapestre, a magyar nép megsegítésére. A kórház működését a zavaros politikai és hadi helyzet bizonytalanná tette…
14.30-tól Koszmovszky Edináról láthatnak egy filmet (Hazaérés - Koszmovszky Edina). Sipos István dokumentumfilmje egy szembesülés története. Szembesülés egy lánnyal, akinek 45 évig a nevét sem ismerhettük. Koszmovszky Edina 1956. október 23-án ott állt az Astoriánál és még nem tudta, hogy néhány órán belül történelmi szerep vár rá. Ő olvasta be a Rádió előtt 18 évesen a diákság 14 pontos követelélését, s ő vezette a delegációt Benke Valériához, a Rádió akkori elnökéhez, a korszak meghatározó kultúrpolitikusához. Mi történt akkor, s mi történt a forradalom leverése óta Franciaországban élő asszonnyal – erről szól a film. A dokumentumfilm után 15.30-kor kapcsoljuk a Budapesti Műszaki Egyetemet, ahol ünnepi beszédet mond Sólyom László köztársasági elnök.
 
23.10-kor a 20. század egyik nagy gondolkodójáról, Krassó Miklósról vetítünk portréfilmet ("Vagyok, aki vagyok" - Portré Krassó Miklósról). Krassó a forradalom bukását követően Londonba menekült. Két vele készült videó maradt utána, ebből készített megrázó és szépen szerkesztett filmet Jávor István rendező.
 
Október 23-án 8.35-től A forradalom első órái képről képre, percről percre címmel dokumentumfilmet sugárzunk, majd 9:45-től Guy Turbet-Delof francia diplomata életéről láthatnak egy filmet („Magyarország a második hazám” – Egy francia diplomata Budapesten, 1956-ban). Guy Turbet-Delof, a Francia Nagykövetség kulturális tanácsosa és a Francia Intézet igazgatója 1956-ban már tízedik éve tartózkodik Magyarországon. A magyarul is jól tudó diplomata október 6-án Rajk újratemetéséről hazatérve a következő táviratot küldi feletteseinek: „Forradalom készülődik”. 17 nap múlva, október 23-a reggelétől kezdve szinte percről percre jegyzi az eseményeket, egészen 1957. január 27-ig. 1956-os naplója 40 évig kiadatlan maradt, melyet 1996-ban juttatott el Magyarországra. Turbet-Delof-ot Bordeaux melletti otthonában faggattuk magyarországi életéről, barátságairól, ’56-os emlékeiről. Wonke Rezső dokumentumfilmjével a tavaly elhunyt Guy Turbet-Delofra emlékezünk.
 
Október 23-án többször is (11.00, 15.00) élőben jelentkezünk a Corvin közből, egyéni sorsokon keresztül megemlékezünk a szabadságharc mártírjairól, megszólaltatjuk a ma is élő, egykori „pesti srácokat”. Beszélgetünk többek között Balogh Árpáddal (a Corvin közi „Kisvagánnyal”), aki október 23-án éjjel mindössze 13 évesen, nyolcadmagával kinyitotta a Corvin mozit, és Weinhardt Vilmossal, aki november 4-étől számos alkalommal részt vett a harcokban Budapest több pontján. Megszólaltatjuk (11.00-11.45) Koszmovszky Edinát is, aki1956 október 23-án, mindössze 18 évesen felolvasta a Rádió előtt a diákság 14 pontos követelélését. Beszélgetéseink során igyekszünk válasz keresni arra a fontos kérdésre is, vajon mivel tartozik az utókor azoknak, akik életüket kockáztatták a szebb és jobb jövőért. A „pesti srácok” felidézik nézőinknek az ’56-os budapesti eseményeket (15.00-17.15), elmesélik, milyen eszközökkel harcoltak, mennyire értettek a gyerekek a fegyverekhez, honnan szereztek benzint a Molotov-koktélhoz, és azt is, hogy a környék lakói mivel és hogyan segítették a fiatalokat az ostromban. Történész szakértőink (Tallai Gábor, M. Kiss Sándor, Horváth Miklós, Halmy Kund, Máthé Áron, Stark Tamás) bemutatják a forradalom jelentőségét, a „pesti srácok” érdemeit.
 
A nap folyamán megemlékezünk az 1989. október 23-án történt eseményekről is, hiszen ez az időpont is jelzi, a Magyar Köztársaság a forradalom örököseként jött létre. 17.15-től a Duna Televízió vendége lesz Szűrös Mátyás, a Magyar Köztársaság ideiglenes köztársasági elnöke.
 
Október 23-án dokumentumfilmjeinkkel is ’56 előtt tisztelgünk: a Diákok a vádlottak padján (12.15) tíz, 1957-ben Debrecenben, a Gépipari technikumban érettségizett és az 1956-os forradalomban való részvételükért 7-15 év börtönbüntetésre ítélt fiatalember történetét, sorsának alakulását dolgozza fel, az Az a nap a mienk volt (13.05) című filmben pedig egykori debreceni diákok és történészek idézik fel az ’56-os eseményeket.
 
14.45-től Czakó Gábor televíziós esszéje, a Beavatás aktuális része (2009 – Ötvenhatjaink) látható, mely a forradalomról és annak hatásáról ébreszt gondolatokat.
 
21.35-től levetítjük Sándor Pál rendező Szerencsés Dániel című játékfilmjét, amelyet bár annak idején (1982) fél évre betiltottak, mégis elnyerte a Magyar Filmszemle Fődíját, a Cannes-i Filmfesztiválon pedig megkapta a kritikusok FIPRESCI-díját. 1956 decemberében a tizenhat éves Szerencsés Dániel (Rudolf Péter) Amerikába készülő szerelme után akar szökni Nyugatra. Vele tart a házukból Angeli Gyuri (Zsótér Sándor), akit a fegyveres harcban való részvétel késztet menekülésre…
 
23.05-kor tematikus számmal jelentkezik a Mi vagyunk az unió című ismeretterjesztő magazinunk, melyben az ’56-os magyar forradalom külföldi visszhangjáról lesz szó. A műsorból megtudhatják, hogyan fogadta Európa és az Egyesült Államok a budapesti eseményeket és mit tudtak a magyarok a külföldi reakciókról.
 
Ünnepi műsorfolyamunkat 23.10-kor Szokolay Sándor Október végi tiszta lángok című oratorikus emlékezésével zárjuk (Szokolay Sándor: Október végi tiszta lángok – oratorikus emlékezés Nagy Gáspár versciklusára.)
 
Október 22-én és 23-án emlékezzünk közösen ’56-ra és a forradalom hőseire!

Szólj hozzá!

Címkék: tv ünnepek duna tv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr881454161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása