HTML

Friss topikok

MađArt'09 - Magyar kulturális napok Szerbiában

2009.06.10. 10:19 bellini

 

Az Égtájak Iroda a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalának támogatásával 2009. június 14. és 18. között MađArt’09 néven kulturális fesztivált szervez Szerbiában.
 
A MađArt’09 – Magyar kulturális napok Szerbiában a kultúra eszközeivel szeretné megmutatni a művészet népeket összekapcsoló, különbözőségeken felülemelkedő nemzetek közötti világnyelvét.
Az elmúlt években kedvezően alakuló politikai kapcsolatok arra ösztönözték a Magyar Köztársaság Miniszterelnöki Hivatalát, hogy a kulturális értékek kölcsönös megismerésén keresztül segítse elő a dél-kelet-európai régióban élő népek közeledését, ösztönözve a kulturális, baráti és üzleti kapcsolatok szorosabbra fűzését.
E kezdeményezés első lépéseként 2008 augusztusában a budapesti közönség ismerkedett Vajdaság tartomány multikulturális tarkaságával. E program viszonzása a MađArt’09 fesztivál.
A MađArt’09 sokszínű programjai olyan produkciókat mutatnak meg – a magas művészettől a népin át a populárisig –, amelyek méltán képviselik a magyar kultúrát Szerbiában.
A MađArt’09 célja továbbá, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a két nép kultúrája milyen sok szálon kapcsolódik egymáshoz. Ezért a fellépők között magyarországi szerb, valamint vajdasági magyar művészek is képviseltetik magukat.
A MađArt’09 Belgrádban és két dél-szerbiai városban Nišben és Kruševacban –szándékoltan nem magyarok lakta területeken – várja majd az érdeklődőket.
A MađArt’09 Belgrádban június 14-én egy látványos szabadtéri műsorral köszönti a belgrádiakat. A Molnár Dixieland Band koncertjébe bekapcsolódik majd a Vivace Táncegyüttes ez alkalomra készülő formációs produkciójával.
 
A MađArt’09 kiemelt eseménye június 15-én a Magyarország ezer csodája című fotókiállítás (alkotója Kaiser Ottó fotóművész) a Szerb Nemzeti Bankban.
A MađArt’09 hivatalos nyitóprogramja Rolla János vezényletével a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye.
Június 16-án az Állami Népi Együttes egyik legnépszerűbb előadása, a Naplegenda kerül bemutatásra. Aznap a fesztivála fiataloknak is igyekszik kedvében járni: a 30Y zenekar a Dom Omladine klubban játszik, míg Nagy János és a Freestyle Sextet Rúzsa Magdolnával a Buka Barban zenél.
A belgrádi harmadik napon a film és a színház kerül előtérbe: Mundruczó Kornél Delta című filmje és a Magyarországi Szerb Színház Nem félünk a farkastól című előadása kerül bemutatásra.
A belgrádi programokkal párhuzamosan indul a MađArt ’09 Nišben és Kruševacban is.
A Niši Nemzeti Színház 15-én a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Terápia című előadásának, 17-én az Állami Népi Együttes Naplegendájának ad otthont.
Nišben a MađArt’09 kiemelt programja a Csonka Károly pécsi fotóművész hagyatékából összeállított tárlat, a Csík zenekar, valamint a Nagy János és a Freestyle Sextet koncertje Rúzsa Magdolnával.
Kruševacban a MađArt ’09 valamennyi produkciója bekapcsolódik a több évtizedes hagyománnyal bíró Vidovdan szabadtéri fesztiválba.
16-án a szabadkai Garden Quartet hangversenyét, a Csík zenekar, a 30Y, az Állami Népi Együttes előadása, továbbá Nagy János, a Freestyle Sextet és Rúzsa Magdolna koncertje követi. Kruševacban június 17-én Gróf Balázs pécsi képzőművész munkáiból nyílik kiállítás.
Bízunk benne, hogy a MađArt’09 a kultúra eszközeivel méltón képviseli majd a magyarságot, és hozzájárul a szerb és a magyar nemzet közötti kapcsolat szorosabbra fűzéséhez.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr921176239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása