HTML

Friss topikok

Ókori kalandok: HD filmsorozat az m2-n

2008.10.06. 12:34 bellini

Meglepően élethű történelmi kalandfilm-sorozatot vetít holnap estétől hétköznaponként az m2. A BBC és a német köztévé Ókori kalandok című sorozatában a nézők HD minőségben láthatják a Vezúv kitörését, vagy éppen a Colosseum megnyitását.

 

Nevezetes évszám a 79-es az emberiség történetében: ekkor volt a történelem egyik legnagyobb vulkánkitörése. Pompeji katasztrófájának évben indul a Caroline Lawrence bestselleréből készült ifjúsági tévéfilmsorozat, az Ókori kalandok is (Roman Mysteries). A fordulatos, ugyanakkor a történelemhez tökéletesen hű sorozat hősei a Római Birodalomban élő gyerekek. A velük és családjukkal történteken keresztül ismerhetjük meg az ókori társadalmat, a mindennapi életet.

A BBC és a német közszolgálati televízió, az ARD készítette húszrészes kalandfilm a Krisztus utáni 70-es, 80-as évek fordulóján, Titusz császár idejében játszódik Pompejiben, Rómában, Rodosz szigetén, Ostiában, Jeruzsálemben, Delphoiban és sok más, gyakran már csak a történelemkönyvek lapjairól ismert helyen. A film központi figurái tizenéves gyerekek, élükön Flavia Geminával, akinek álmai és megérzései sok mindent előre jeleznek, de sajnos nem sok sikerrel figyelmezteti az embereket a veszélyekre. Mert hőseinket − Flaviát, Nubiát, Jonathant és Lupust − a természet és társadalom egyaránt fenyegeti, a Vezúv kitörése, pompeji kalózok, orgyilkosok, rabszolga-kereskedők, gladiátorok, bűnözők, összeesküvők, és olykor vadállatok is menekülésre késztetik. Kalandjaikon keresztül a nézők részesei lehetnek számos ókori rendezvénynek, például a Colosseum megnyitása alkalmából rendezett száznapos ünnepségnek vagy a hatalmas lakomákkal megült, ötnapos szaturnáliának.

Az első epizódokban a gyerekeket Pompejibe veti a sors. A vulkán közelében élők nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, a kisebb földmozgásokat, a kénszagot, és az elszíneződött ivóvíznek sem tulajdonítanak nagyobb jelentőséget. Flavia figyelmeztetni akarja a környékbelieket, de nem tudja megóvni őket az ókor egyik legnagyobb természeti katasztrófájától, a Vezúv kitörésétől.

Mindezt a sorozat olyan hitelesen mutatja be, hogy felfoghatnánk akár ismeretterjesztésnek, művészettörténeti és kultúrtörténeti tanulmányaink részének is az Ókori kalandokat. A regényadaptáció HD minőségű epizódjait október 7-től hétköznaponként, 19.30-tól vetíti az m2.

 
 
2008. október 7., 19.30, m2
Ókori kalandok

Angol-német történelmi kalandfilm-sorozat, 2007

20/1. A Vezúv titkai 2/1

 

Caroline Lawrence regényéből írta: Olivia Hetreed

Fényképezte: Peter Sinclair

Rendező: Marcus D.F. White, Jill Robertson, Paul Marcus

Szereplők: Francesca Isherwood (Flavia Gemina), Harry Scott (Lupus), Rebekah Brookes-Murrell (Nubia) és Eli Machover (Jonathan Ben-Mordechai)

Szólj hozzá!

Címkék: tv sorozat m2 hd

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr55699173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása