HTML

Friss topikok

Szabadlábon Magyarországon

2008.09.17. 16:46 bellini

Erdélyi után magyar tájakat mutat be a köztelevízió szombaton folytatódó, húsz részes szubjektív, ismeretterjesztő sorozata, a Szabadlábon. Az új epizódokban előbb a Tiszahát, majd a Zemplén, a Viharsarok, végül Somogy vidékét fedezik fel fiatal utazók.

 

Szabadlábon Erdélyben címmel tizenöt részes ismeretterjesztő műsort mutatott be tavaly ősszel a Magyar Televízió kettes csatornája. Az útifilm-sorozat Erdély legkeletibb területéről adott egyedülálló lenyomatot: hat fiatal utazó kalauzolta végig a nézőket Gyergyó, Csík és Kovászna vidékén.

Az m2 ismeretterjesztő sorozatának legújabb epizódjaiban ezúttal négy magyar tájegységet keres fel nyolc fiatal utazó. A Szabadlábon szombat kora délutánonként vetített adásai öt-öt epizódot szentelnek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés illetve Somogy megyék történelmi, földrajzi, kulturális és néprajzi értékeinek bemutatására. Illetve a kalandozásra. A Szabadlábon adásaiban szereplő fiatalok ugyanis nem műsorvezetők, sokkal inkább utazók, akik személyes élményeiket osztják meg a nézőkkel. A felfedezés élményét, hiszen nemcsak a magyar tájakat, hanem egymást is a forgatáson ismerik meg. Mindenhol megállnak, ahol látnivalót találnak, mindent kipróbálnak, ami felkelti az érdeklődésüket. Kocsival vagy biciklivel utaznak, három kamera követi őket, de akkor is szem előtt maradnak, ha véletlenül elvesztenék őket az operatőrök. Mert az utazó párosok videóznak is, szubjektív videónaplójuk mellett ráadásul egy gyakran előbukkanó formai elem, az infobox segíti a nézőket az adott témához kötődő információk megismerésében.

Az első öt adásban egy rádiós műsorvezető, Márkosi Kitti (23), és a rendezőnek készülő Markovics Zoltán Kristóf (19) járja be a Tiszahát vidékét. Mátészalkáról, a „fény városából” indulva jutnak el az ötödik adás végére a „mezítlábas Notre Dame-ig”, a tákosi református templomig. Közben belesnek a 71 éves Fergeteges táncegyüttes próbájára Ököritófülpösön, a községben, amely a Fáklya című Móricz-regényben megörökített tűzvészről vált ismertté. Felkeresik az Ecsedi-lápot és a műemlék szivattyútelepet, kemencés lángost sütnek a fülesdi lovasbemutatón, biciklitúráznak a Tisza-parton, kipróbálják a tárogatót, a szekerezést, és a környék gyógyfürdőit is. Felkeresik Móricz Zsigmond szülőházát és a községet, ahol a Himnusz született, megmártóznak a „magyar Niagarában” a Tisza és a Túr találkozásánál, és végül megoldják a „nem tudom” pálinka rejtélyét.

 
 

2008. szeptember 20., 13.20, m2

Szabadlábon a Tiszaháton

5/1. rész: Mátészalka, Kocsord, Ököritó és az Ecsedi-láp

Szerkesztő: Bordán Attila

Szereplők: Márkosi Kitti és Markovics Zoltán Kristóf

Szólj hozzá!

Címkék: média tv m2 érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr71668141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása