HTML

Friss topikok

Ráday Mihály filmsorozata a Magyar Televízióban

2008.08.29. 10:39 bellini

A Wekerle-telep Budapest egyik legjelentősebb építészeti különlegessége. A 100 éves épületegyüttesről, amelynek tervezésében az erdélyi építész Kós Károly is jelentős szerepet vállalt, az MTV három részes filmet készített.

 

A kiegyezés utáni időszak Budapest életében ugrásszerű fejlődést hozott. Az ipar és a kereskedelem megnövekedett munkaerő szükségletének elhelyezése a fővárost felkészületlenül érte, a lakásárak az egekbe szöktek. Bárczy István polgármester szorult helyzetében egy merész tervvel állt elő: egy olyan új munkás, és tisztviselő-lakótelepet kívánt létrehozni, amely alkalmas lehetett közel húszezer ember befogadására is. Elképzeléseinek megnyerte az akkori miniszterelnök, Wekerle Sándor támogatását. 1908-ban született meg az az országgyűlési határozat, amelynek nyomán megindult a kispesti állami munkás- és tisztviselőtelep építése. Az építmény építészettörténeti és kulturális hatása kivételes. Ezt a központi tér tervező-építészének, az erdélyi származású Kós Károlynak köszönheti.

„Üzenetet írok nektek új magyarok, én a régi magyar. Írok elmúlott dolgokról, porladó apáink dolgairól nektek, akik csak előre akartok nézni…”- vallja a Régi Kalotaszeg című könyvében az építész-író-politikus. Az építészeti üzenet most száz éves, a Wekerle-telep centenáriuma alkalmából a Magyar Televízió háromrészes riportsorozatot készített.

„A telep legfőbb értéke, hogy magához vonzza az embereket, város a városban. A Kós Károly által tervezett főtér két hídjával azóta szimbólummá vált, az összetartozás jelképévé – teszi hozzá a sorozat szerkesztő-rendezője, a negyven éves televíziós pályafutását ez évben ünneplő Ráday Mihály. Ergonómiai szempontból is előremutató a telep, minden lakáshoz, az emeletiekhez is kert tartozott.

A három rész a Wekerle-telep építészettörténeti, közösségformáló szerepét állítja a középpontba, az elhangzó riportok is ezt a gondolatot erősítik. A műsorban megszólal Antony Gall műépítész, aki életét Kós Károly életműve kutatásának szentelte. Az erdélyi polihisztor ausztrál tisztelője megtanult magyarul, s Magyarországon alapított családot.

 

A sorozatot Wekerle 100! Arcok, emlékek címmel augusztus 31-én, vasárnap mutatja be az m1. Az első két részt reggel 8 és 9 között sugározzák, a harmadik ugyanezen a napon délután 13 óra 30 perckor kezdődik.

Szeptember 6 és 8 között délutánonként mindhárom adást megismétli az m2.

Szólj hozzá!

Címkék: tv magyar érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr75639083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása