HTML

Friss topikok

Brokkolival megelőzhető a prosztatarák

2008.07.03. 14:02 bellini

Jó pár adag brokkoli napi fogyasztása sikeresen megelőzheti a prosztatarák kialakulásának esélyeit, köszönhetően azon kémiai anyagoknak, amelyek aktiválják a rák ellen küzdő géneket.

A PLos One magazin nemrég egy olyan kutatást adott közzé, melyben a brokkoli jótékony hatásairól írnak, és mely megelőzi a prosztatarák kialakulásának esélyeit.

Egy, a brokkoliban található kémiai anyag, az izotiocianát, több genetikai változást okozhat, ennek köszönhetően olyan géneket aktivál, melyek képesek a tumorok kialakulását megakadályozni, adja hírül Richard Mithen, az Institute of Food Research biológusa.

A PLos One magazinban közölt kutatás az első olyan kezdeményezést írja le, melyben összefüggésbe hozható egy gyümölcsökből és zöldségekből álló diéta a rák kialakulásának csökkentésével.

"Mindenki azt javasolja, hogy fogyasszunk minél több zöldséget, azonban senki sem tud érveket adni"  - nyilatkozta Richard Mithen.

A tanulmányt 24 férfin végezték el, akiknél már megvolt a prosztatarák kialakulásának esélye. A kutatásban részt vett férfiakat két csoportra osztották, nekik pedig egy éven át négy adaggal több brokkolit vagy borsót adtak.

A kutatok ezután szövetmintát vettek, és arra derítettek fényt, hogy azoknál a férfiaknál akik brokkolit fogyasztottak több száz génváltozás következett be, ezek a gének mint pozitív hatást fejtettek ki a rákos sejtek ellen.

Ugyan ezek a reakciók léphetnek fel más zöldségek esetében is, amelyek izotiocianátot tartalmaznak. Ilyenek például a Bruxelles káposzta, a karfiol, retek és a torma.

"Nem szükséges drasztikus diétát tartani. Csupán együnk több zöldséget, és máris megvan a kívánt hatás" - tette hozzá Mithen.

A prosztatarák a rák második legelterjedtebb fajtája, mely a férfiak esetében előfordulhat, a tödőrák után. Évente csaknem 680.000 férfit diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, és 220.000 bele is hal a betegségbe.

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód health

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr7551263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása