HTML

Friss topikok

Megvan az első tüdőrák ellen vakcina

2008.06.26. 11:28 bellini

Előállították az első olyan vakcinát mely meghosszabbítja a tüdőrákban szenvedő betegek életét. Az injekciót Havanai orvosok kísérletezték ki, a kubai hatóságok pedig azonnal beleegyeztek a forgalmazásába.

Már a tesztfázis során öt hónappal is meghosszabbította a rákos betegek életét,
a CimaVax EGF nevű csodaszer, adja hírül az MSNBC.com. A kivitelező orvoscsoport azt reméli, hogy a kedvező eredményeknek köszönhetően Amerika és más európai, ázsiai országok is vásárolni fognak a szerből.

"Ez az első tüdőrák elleni vakcina a világon" - nyilatkozta Gisela Gonzales, aki maga is részt vett a kutatásokban. Ennek ellenére a világ több pontján már folynak hasonló kísérletek.

A kemoterápiával szemben, a CimaVax EGF kevés mellékhatással rendelkezik, mivel egy olyan módosított enzimet tartalmaz amely csakis a rákos sejteket támadja meg. A vakcina előállítási kisérleteit még 1992-ben megkezdték, három évre rá pedig megkezdődtek az első tesztelések.

A gyógyszer hatékony népszerűsítési kampányban részesült, így olyan államokban is, mint Kanada, Nagy-Britannia és Malaizia is tesztelik már. Perú az a másik ország ahol hivatalosan is forgalomba hozhatják, egy kedvező döntésnek köszönhetően pedig már év végére a gyógyszertárak polcain lehet a termék.
Kubában annyira sikeres lett a vakcina, hogy a kormány az eredményeket látva azonnal megengedte a forgalomba hozását. A kezelések költségeit még nem hozták nyilvánosságra, azonban amíg ismert nem lesz a készítmény bárki kipróbálhatja azt Kubában, nyilatkozta Tania Crombet, a Havanai intézet munkatársa.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás egészség medical érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr38540225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása