HTML

Friss topikok

Negyvenedszer áll rajthoz a Kékszalag mezőnye

2008.06.11. 09:26 bellini

Idén negyvenedik alkalommal rajtol el a legismertebb és legnagyobb hazai vitorlásverseny mezőnye, a T-Mobile Nagydíj 40. Kékszalag MOL Fesztiválon. A július 17. és 20. között megrendezésre kerülő regattán a legmodernebb hajók és a hagyományos felépítésű vitorlások versenyezhetnek egymás ellen, hogy elhódítsák a Balaton legirigyeltebb vitorlás-trófeáját, a Kékszalagot. A gyerekek is összemérhetik tudásukat és rátermettségüket, egy nappal a nagy verseny előtt, 17-én a Kékpántlikán.

Örömhír a Balaton szerelmeseinek, a hajók és a szél bolondjainak, és persze azoknak, akik évről évre részt vesznek, vagy figyelemmel követik a vitorlásversenyeket: idén is lesz Kékszalag!

A negyvenedik alkalommal megrendezésre kerülő regatta a leghosszabb távú tókerülő verseny Európában. A célja: minél rövidebb idő alatt megkerülni a Balatont, a győztes hajó megkapja a Balaton legirigyeltebb vitorlás-trófeáját, a Kékszalagot.

Ebben az évben július 17. és 20. között rendezik meg a T-Mobile Nagydíj 40. Kékszalag MOL Fesztivált, amelynek különlegességét az adja, hogy az idei szabályok értelmében indulhatnak a legkorszerűbb, könnyű építésű, trapézos vitrolások – például a Liberák – is. Ezek a hajók nemcsak a leggyorsabbak, hanem a leglátványosabbak is: a hatalmas vitorlafelület döntőerejét a legénység a saját testsúlyával ellensúlyozza, kereteken állva, drótköteleken lógva, a víz felett.

Bár ezek a legmodernebb és legesélyesebb vízi járművek, a természet és az időjárás alaposan megváltoztathatja a papírformát: extrém erősszeles verseny esetén akár a cirkálók, akár a szintén trapézos Assok közül is kikerülhet az első. A rendezők évről évre rekord számú nevezést könyvelhetnek el: sokan családi hajójukkal indulnak el a versenyen úgy, hogy emberi számítások szerint esélyük nincs a győzelemre. Könnyen lehet, hogy idén felülmúlják a tavalyi, 511 induló számát is.

A gyerekeknek is tartogat kihívásokat a versenyhétvége: július 17-én ők mérkőzhetnek meg a Kékpántlikáért.

A látogatók számára nemcsak a verseny nyújt izgalmas szórakozást: igazi fesztivál jelleget ölt az idei Kékszalag. Vitorlás-modell bajnokság, borfalu, hajókiállítás, koncertek és gyermekprogramok várják az érdeklődőket.

 

Mi lehet a Kékszalag titka?

Először is, a verseny egyértelmű. Kikötő érintése és motorhasználat nélkül kell teljesíteni a távot, megkerülni a tavat, a füredi rajt után érintve a kenesei, siófoki és keszthelyi bójákat. Akár nyer egy hajó, akár nem, a távot teljesíteni igazi kihívás és teljesítmény.

Emellett az indulók a természet és az időjárás játékeszközei, hiszen az erős szél ugyanúgy tönkre teheti a versenyt, mint a gyenge.

Ráadásul a Kékszalag társasági esemény is, a sport- sztár- és üzleti világ képviselői jelen vannak a hajókon, és a parti rendezvényeken, fogadásokon egyaránt.

A Kékszalag presztízsharc is a javából, hatalmas összegeket mozgat meg. Egy-egy szalagversenyen a rajtvonalnál felsorakozó hajók összege közel van a négymilliárd forintos összeghez!

Végül, de nem utolsósorban, a titok nyitja lehet maga a Balaton. A szél, a napszakok váltakozása évről évre más, de mindig egyformán csodálatos élményt nyújt a résztvevőknek.

 Egy kis történelem

A Kékszalagot 1934-ban rendezték meg először, a tengeri versenyek mintájára. A háborús évek kimaradtak, és volt olyan időszak, amikor minden második évben rendezték csak meg a nívós regattát.

A Kékszalag legpechesebb éve 1951 volt, amikor tomboló orkán csapott le a mezőnyre, a keszthelyi bóját csupán 25 hajó érte el.

1955-ben született a rekord, amelyet máig sem döntött meg senki: Németh Istvánnal a kormánynál a Nemere II. nevű cirkáló 10 óra és 40 perc alatt ért be a célba.

1989-ben nyerte el utoljára a Kékszalagot a Tramontana, amely minden idők legsikeresebb hajója volt a regattán, összesen hétszer hódította meg a Balatont, és hagyta a háta mögött a teljes mezőnyt.

2001 óta a balatoni szalagversenyek – a korábban létezett Fehér Szalag is – minden évben Kékszalag néven kerül kiírásra. Eltérések azonban vannak a páros és páratlan évben rendezett versenyek között: a páratlan években csak a hagyományos tervezési elveknek megfelelő hajók indulhatnak, míg a páros esztendőkben, ahogy idén is, szabadabb a pálya, a legmodernebb építésű vitorlások is részt vehetnek a regattán.

 

Technikai újítások

A 2008-as Kékszalag televíziós közvetítése egy új, rádiófrekvenciás összeköttetésen alapuló rendszerrel fog megvalósulni. A rendszer képes lesz a Balaton teljes területén a végső nyerésre esélyes hajókon illetve kísérő motorosokon elhelyezett videokamerák képét a balatonfüredi közvetítő-kocsihoz eljuttatni.

A rendszer segítségével a balatonfüredi fesztiválhelyszínen, a tv képernyők előtt ülők és a versenyt az interneten követők is folyamatos élő képekkel tudják a versen alakulását követni.

A vállalkozás nagyságát jól mutatja, hogy ekkora területen (594 km2), illetve vízfelületen élő televíziós közvetítés még nem volt Magyarországon, de Európában is példaértékű.

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar bulvár rendezvény sztárok celebek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr77514252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása