HTML

Friss topikok

Minden idők legdrágább, magyar festő műveiből rendezett kiállítása A barbár zseni!

2008.04.15. 15:22 bellini

Minden idők legdrágább, magyar képzőművész életművét bemutató tárlata lesz a jövő hét hétfőn, 2008. április 21-én a debreceni MODEMben nyíló Aba-Novák Vilmos életmű-kiállítás! A több mint 180 olajképet és 120 grafikát, pannó-terveket, valamint fotódokumentációt bemutató kiállítás műtárgyainak biztosítási értéke meghaladja a 4 milliárd forintot (!), azaz ez lesz a legértékesebb tárlat, amelyet magyar festő munkáiból valaha is rendeztek – jelentette be Gulyás Gábor a debreceni kiállítóhely igazgatója kedden a MODEMben rendezett sajtótájékoztatón.

Magyarország legnagyobb egybefüggő kiállítóterében, 1300 négyzetméteren kap helyet a tárlat, amelynek anyaga öt ország (Lettország, Olaszország, Litvánia, Szlovákia, Magyarország) köz- és magángyűjteményeiből kölcsönözve áll össze. A kiállítás a MODEM, az EDGE Communications, Molnos Péter kurátor és Kováts Kristóf, Aba-Novák örökös, a művész unokája összefogásaként jön létre.

A kronologikus tematikával felépülő kiállításon a korai korszak tájképeitől, az itáliai ösztöndíj és a New York-i időszak festményei mellett a híres cirkusz-sorozat alkotásai, a falkép-tervek, a pannók és freskók vetített reprodukciói, valamint a szolnoki és erdélyi alkotások is helyet kapnak majd.

A tárlat további különlegességei közé tartozik, hogy néhány hamisítvány is ott lesz a falakon. Aba-Novák ugyanis azon kevesek közé tartozik, akit már életében, a 30-as évektől kezdve hamisítottak. A kiállítás kurátora, Molnos Péter merész kezdeményezésében partner volt a MODEM, így a tárlaton egymás mellett szemlélhetünk majd néhány valódi festményt és azok hamisítványait is.

Ugyancsak érdekesség, hogy az életmű-kiállításon szerepelnek majd azon festőművészek alkotása is, akikre jelentősen hatott Aba-Novák festészete. A nagy értékű olajképek mellett olyan csemegékkel is találkozhatnak majd a látogatók, mint a világhírű fotóművésszé vált kortárs, André Kertész felvételei, amelyeket a festő műtermében készített.

Egy nemrég előkerült, a maga nemében is egyedülálló archív felvételt ugyancsak be szeretnének mutatni a szervezők. A 30-as években tett amerikai látogatása során készült a festőről egy mintegy 1 órás film munka közben. A felvétel mind magyar művészettörténeti, mind pedig egyéb szempontokból szenzációs jelentőségű, hiszen ilyen hosszú, és ráadásul színes filmet ebben a korszakban egyetlen magyar művészről sem készítettek. A kiállítás szervezői mindent megtesznek azért, hogy ha az ünnepélyes megnyitóra nem is, de még a kiállítás nyitva tartása alatt hazánkba érkezzen a film és július 6-ig be tudják azt mutatni a MODEMben. De persze más meglepetéseket, egyéb információkat is tartogatnak még a megnyitóra.

Az elementáris hatású fal- és vászonképeiről ismert Aba-Novák Vilmos életmű-kiállításának címe: A barbár zseni. A névadó nem kisebb személyiség, mint Picasso. Az 1937-es párizsi világkiállításon Aba-Novák monumentális – a világkiállítás nagydíját elnyert – pannóit megpillantva kiáltott fel: „Ki ez a barbár zseni?”

Aba-novák - a barbár zseni
Aba-Novák Vilmos életmű-kiállítása
MODEM, Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen
Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.
2008. április 21. – július 6.
Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig, csütörtökönként 16-tól 24 óráig.

Szólj hozzá!

Címkék: esemény magyar rendezvény kiállitás

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr6426675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása