HTML

Friss topikok

TRANS - FORMATION

2007.09.10. 12:59 bellini

A zenekar 2005 júliusában alakult. A jazz világában szokatlan hangszer-összeállítás jellemzi, aminek a különleges hangzás az eredménye. A ritmus-szekciót gitár, basszusgitár és ütőhangszerek alkotják, ezekhez társul a fuvola illetve a szoprán szaxofon. A kvartett Eichinger Tibor szerzeményeit szólaltatja meg, aki más formációk számára is készít kompozíciókat; egyedi zenei világába már számos albumon betekintést nyerhettünk. Ez a formáció újabb színeket varázsol zenéjébe, újabb utakon indítja el.

Pályafutásuk során a játékosok mindegyike tett már kitérőt sok más zenei stílus felé. Ezeket a tapasztalatokat, irányzatokat, érzéseket az együttes tagjai egy különleges zenei szövetté alakítják - transzformálják, melyet a TRANS-FORMATION név fémjelez.

 

Tagok:

Pozsár Eszter – fuvola, szaxofon, Eichinger Tibor – gitár, Frey György – basszusgitár

Mogyoró Kornél – ütőhangszerek

 

Bővebben: www.pozsareszter.hu

 

Pozsár Eszter

alt és szoprán szaxofon, fuvola

zenekarvezető

 

            Kilencéves kora óta tanul zenét hivatalosan. Első hangszere a furulya volt, amit édesapjától örökölt, aki egész kicsi korától tanította népdalokat játszani. A zeneiskolában a furulya után a fuvola következett Ásztai Csabáné irányításával, majd a szaxofon Borbély Mihály növendékeként. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-tanszakán szerzett tanári és előadóművészi diplomát. A főiskola ideje alatt fél évet töltött ösztöndíjasként Új-Delhiben, ahol indiai klasszikus zenét tanult bansurin (indiai bambusz fuvolán) Pandit Prakash Saxenától. A főiskola elvégzése után saját zenekart alapított, ennek a formációnak a közreműködésével jelent meg első önálló CD-je Városi Mesék címmel (Fonó Records, 1999).

Számos jazz-formációnak volt a tagja. Játszott a Battuta zenekarral, tagja volt Baló István triójának, Micheller Mirtill kvartettjének és a Classy Four Szaxofon Kvartettnek. Alkalmanként fellép a klasszikus zenét játszó Musica Da Chiesa zenekarral, ami zongora/csembaló, gordonka, fuvola kamarafelállásban hallható. 2000-ben megalapította a Coolactive zenekart, mely hazánkban egyedülálló – négy szaxofon, ritmus-szekció – felállásban működött. Ez a zenekar 2000-2004-ig rendszeresen koncertezett Magyarországon.

            Jelenleg a TRANS-FORMATION zenekar vezetője.

Az aktív zenélés mellett tanít a Pomázi Zeneiskola jazz-tanszakán.    

Eichinger Tibor

gitár

 1962. október 27-én született Nyíregyházán. 13 évesen kezdett gitározni. A 80-as évek elején klasszikus gizározást tanult Debrecenben, majd Budapesten a Jazz zenével ismerekedett. 1989-ben egy évig tanult a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban. 1990-1994-ig a LFZF járt, ahol diplomát szerzett. 1994-ben alapította első jazz quartetjét Budapesten és magyarországi színpadokon léptek fel. Első jazz albuma 1999-ben Üzenet a kertből címmel jelent meg. Második albuma What watch 2001-ben, harmadik Légúti panaszok 2001-ben jelent meg. Saját jazz quartetjén kívül számos más produkcióban vett részt. East and West címmel duó lemeze jelent meg Stefan Varga német jazz gitárossal, játszott  a Kréta Kör társulattal. Tagja volt a Wertetich Orchestrának, a Bop-Art orchestrának. Filmzenét írt Szomjas György Váratlan halál című nagyjátékfilmjéhez. Dolgozott Szőke András filmrendezővel. Két duó koncertet adott Gadó Gáborral.  
 

Frey György

basszusgitár

 

A zenei tanulmányaimat 6 éves koromban kezdtem. Tanultam zongorázni, klarinétozni, gitározni, majd 18 éves koromban jutottam el a basszusgitárhoz. Először a Postás Zeneiskolában, majd az OSZK-ban tanultam.1998-ban diplomáztam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszakán Lattmann Bélánál.

A Jazz tanszakos évek alatt társaimmal megalapítottam a Tax Free zenekart, mellyel 2 lemezt készítettünk. Feloszlása után Freeport néven hasonló zenekart alapítottunk 2002-ben, egy évvel később lemezt adtunk ki.

2003-tól 2006-ig a Jazzpression zenekar tagjaként 2 lemezt adtunk ki, itthoni és külföldi fesztiválokon játszottunk.

Számos jazz és pop zenekarokban játszottam (Emilio, Rapülők,  Not for sale, Szekeres Adrienn, Zséda, Csepregi Gyula, Tisza Bea stb.)


Mogyoró Kornél

percussion

1976. nov. 24-én született Kecskeméten. Öt éves korában kezdett ütõzni, bátyja hatására, majd autodidakta módon tanult zenélni. 12 éves korában lépett fel elõször, 20 éves korától vallja magát professzionális ütõhangszeresnek.

            Számos magyar zenekarban közremûködött, többek között játszott a Dafina zenekarral, Presser Gáborral, a Tátrai Band-del, Gerendás Péterrel, és egyéb neves popzenekarokkal.

            Elsõ saját zenekara az Electric Jazz Force volt, amivel magyarországon és külföldön egyaránt számos sikeres koncertet adtak. A zenekar tagjai voltak: Erdei Péter, Zana Zoltán, Tornóczky Ferenc, Kaszás Péter, Papesch Péter. A zenekarnak egy lemeze jelent meg, Opposite Forces (2000) címmel. A zenekar 2002-ben feloszlatta magát.

            2001-ben Kornél meghívást kapott a European Jazz Youth Orchestra-ba, amit európa legjobb fiatal zenészeibõl állítanak össze. Ezzel a zenekarral egy európai turnén vett részt.

            Kornél jelenleg az Anselmo Crew, a Peca, a Kada, a Pleszkán trió, a Kolinda zenekarok állandó tagja, rendszeresen, vendégként fellép az Egyszercsak zenekarral és a Német Gábor Project-tel, rendszertelenül pedig más zenekarokkal is.

            Zenekarokon kívül Kornél ütõhangszerezik Balázs Zoltán által rendezett színdarabokban.

Szólj hozzá!

Címkék: zene magyar énekesek együttesek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr96161707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása