HTML

Friss topikok

Sziesztát a magyarnak!

2007.07.25. 09:04 bellini

Budapest - A politikusok, és persze ha minden jól megy, az átlagemberek is sziesztázhatnak a jövőben, ha lesz népszavazás, majd törvény róla. A Blikknek nyilatkozók nem fogadták egyhangúan hurrával az ötletet.

Hú, de jó lenne egy kis délutáni pihenő! - sóhajtanak fel sokan mostanában munkahelyükön, kitikkadva a szárazságtól és a hőségtől. Nos lehet, hogy az álom nemsoká valósággá lesz.

Egy férfi népszavazást tartana a szieszta törvényi bevezetéséről. Az Országos Választási Bizottság hétfői döntése szerint nép- szavaztatható a kérdés. Persze még az Alkotmánybíróságon megtámadhatja valaki a döntést, és utána is csak 200 ezer aláírás összegyűjtése után írható ki maga a voksolás.

Itthon még nem jellemző a délutáni pihenő, bár a munkáltató már most is bevezethet rugalmas munkaidőt - azaz átlagosan 9-12-ig, illetve késő délután kell dolgozni. Mint azt most a kézbesítők számára a posta átmenetileg meg is tette.

Ma Magyarországon 754 000 közalkalmazott és köztisztviselő van, többségük biztos kitörő örömmel fogadná a pihenő bevezetését... Más a helyzet a rendvédelmi szervek (rendőrség, tűzoltóság) dolgozóinál, az orvosoknál, kohómunkásoknál: nekik mindig ugrásra készen kell lenniük, így ők kivételt jelentenek, náluk nem lehet szieszta.

Török Zsolt (MSZP) honatya jónak tartja az ötletet.

- Az lenne az ésszerű, ha nem kötelező jelleggel vezetnék be a pihenést, hanem csak lehetőségként - mondta a politikus. - Vannak olyan munkahelyek, ahol ezt nem lehet bevezetni. Például jelentős költségkiesést jelent egy gyártósor leállítása, viszont az útépítő munkások bármikor abbahagyhatnák a munkát.
Rogán Antal (Fidesz), a Belváros polgármestere a szieszta bevezetésére esküszik.

- A klímaváltozás miatt fontos, viszont nem tartanék erről népszavazást - szögezte le a képviselő. - A munka törvénykönyve módosításával is megoldható a bevezetése májustól szeptemberig. Az önkormányzatban már lazítottam a hőségriadó idején a munkát: rövidnadrágban jöhetnek dolgozni a munkatársak.
Parrag Zoltán (41), a Nyugati főposta kézbesítője a nagy hőségben néha megpihen.

- Előfordult már, hogy egy hűvösebb lépcsőházban vagy egy árnyékos parkban leültem sziesztázni - mondta a Blikknek Parrag. - Nehezen lehet kibírni ezt a meleget. Nagyon jó ötlet volt, hogy reggel 7 óráról 6 órára hozták a munkakezdést, mert így legalább a hűvösben tudjuk kezdeni a kézbesítést. Ha nem sziesztázunk, akkor 1-2 óra körül végezhetünk is.

Blikk-összeállítás

Szólj hozzá!

Címkék: média magyar hír

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr19124861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása