HTML

Friss topikok

A világ egyik legrangosabb filmfesztiválján díjazták Szász János filmjét

2007.07.05. 10:42 bellini

Szász János „Ópium – Egy elmebeteg nő naplója” című filmjének elismerésével zárult a 29. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál. A Csáth Géza műveiből készített filmben nyújtott alakításáért Kirsti Stubo a legjobb színésznő díját nyerte el a Nyikita Mihalkov által elnökölt moszkvai filmünnepen, mely Berlin, Cannes, és Velence mellett a Film Producerek Nemzetközi Szövetsége által A-kategóriásnak minősített 12 nemzetközi filmfesztivál közé tartozik.

 

A Hunnia Filmstúdió és az EuroArts koprodukciójában készült Szász János alkotás nemzetközi szinten Moszkvában mutatkozott be először, hiszen a 38. Magyar Filmszemlén a rendezői, operatőri és a külföldi filmkritikusok díját is elnyerő filmet most láthatta a külföldi publikum. Az Ópium a közeljövőben a legrangosabb nemzetközi filmmustrákon vesz részt világszerte, így Chichagotól Rejkjavikig, New Yorktól Söulig az egész világot bejárja.

 

Szász János rendező a moszkvai bemutató után maga is azt mondta, hogy alkotásának szerves részévé vált Stubo és a Brenner doktort játszó Ulrich Thomsen, és nélkülük biztosan nem ért volna el ekkora sikereket. A nemzetközi és az orosz sajtó képviselői egybehangzóan dicsérték a lenyűgöző színészi alakításokat, mintegy beharangozva a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének döntését. A legjobb színésznőnek járó Arany Szent György szobrot Kirsti Stubo az Ópiumban nyújtott alakításával érdemelte ki, a norvég színésznő ugyanis a filmes szakma nagyjaiból álló zsűri szerint, átütő tehetséggel kelti életre az elmegyógyintézetbe zárt tébolyult Klein Gizella alakját.

 

A versenyprogramba tizenöt ország húsz filmjét hívták meg, köztük három-három oroszt és amerikait. Rajtuk kívül olasz, finn, francia, német, dán, görög, török, ukrán, grúz, izraeli, kínai és japán filmek keltek versenyre az Ópiummal az Arany Szent György szobrocskáért.

Szólj hozzá!

Címkék: média film bulvár hír fesztívál

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr56112061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása