HTML

Friss topikok

A Nokia megvásárolja a Symbian Limitedet a vezető nyílt mobil platform megszületéséért

2008.06.25. 12:54 bellini

A Nokia a mai napon bejelentette, hogy készpénzajánlatot tett minden olyan Symbian Limited részvény megvásárlására, amely még nem áll a vállalat tulajdonában 3,647 eurós részvényenkénti áron. A mintegy 52 százalék, a Nokia tulajdonát még nem képező Symbian Limited részvény megvásárlásának nettó készpénzköltsége megközelítőleg 264 millió euró lesz.

A Nokia visszavonhatatlan kötelezettségvállalást kapott a Sony Ericsson Mobile Communications AB-től, a Telefonaktiebolaget LM Ericsson (publ) vállalattól, a Panasonic Mobile Communications Co. Ltd.-től és a Siemens International Holding BV-től részvényeik eladására, amelyek a megvásárolni szándékozott részvények mintegy 91 százalékát képezik. A Nokia várakozása szerint a Samsung Electronics Co. Ltd. is el fogja fogadni az ajánlatot.

Az akvizíció lényeges lépés a Symbian Alapítvány megalapításában, amelyet szintén ma jelentett be a Nokia, együtt az AT&T-vel, az LG Electronics-szal, a Motorolával, az NTT DOCOMO-val, a Samsunggal, a Sony Ericssonnal, a STMicroelectronics-szal, a Texas Instruments-cel és a Vodafone-nal. További információ a tervezett alapítvánnyal kapcsolatban a www.symbianfoundation.org oldalon érhető el.

„Jelentős mérföldkő ez a szoftver stratégiánkban – mondta el Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója. – A Symbian már most is a vezető nyílt platform a mobilkészülékek számára. Az akvizíció nyomán, valamint a Symbian Alapítvány életre hívásával vitathatatlanul a mobil innováció legvonzóbb platformjává válik. Új, ellenállhatatlan webes felületű alkalmazások kifejlesztésére ösztönöz majd a fogyasztók egy új generációjának legnagyobb örömére.”

„A kezdeményezést fogadó széleskörű támogatás, amely egyesítette a Symbian platformot körülvevő iparágat, világosan megmutatja azt az erőt, amellyel ez a lépés bír az alkalmazásfejlesztők és az ökoszisztéma más szereplői számára. A hatékony, nyitott innovációt fogjuk ösztönözni a platform egységesítésével és a szoftver ellátási lánc egyszerűsítésével, felhasználva a mobilkészülékekben szerzett tapasztalatunkat. A Nokia jól pozícionált ahhoz, hogy kihasználja a nyitott innováció előnyeit, ahhoz hogy megfelelhessünk, sőt túlszárnyalhassuk a vezető konvergált készülékekre és élményekre vonatkozó fogyasztói elvárásokat” – folytatta Kallasvuo.

A Symbian Limited szoftver vállalat, amely a mobiltelefonokra kifejlesztett, piacvezető, nyílt operációs rendszer, a Symbian operációs rendszer fejlesztője és licencének tulajdonosa. Symbian operációs rendszerre tervezett felhasználói felületet használ például a Nokia S60-ja, a MOAP (S) 3G hálózatra és UIQ-ra, az UIQ Technology tervezésében, amely a Motorola és a Sony Ericsson közös vállalata. A magántulajdonú, 1998-ban alapított Symbian központja Londonban, az Egyesült Királyságban található, míg további irodái az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ázsiában (Bangalore, Peking, Szöul és Tokió) vannak.

„Tíz évvel ezelőtt a Symbiant az iparág előrelátó szereplői azért alapították, hogy továbbfejlesztett, nyílt operációs rendszert és szoftver szakértelmet kínáljanak ez egész mobiliparágnak – mondta Nigel Clifford, a Symbian vezérigazgatója. – Tervünk az, hogy a legszélesebb körben használt szoftver platform legyünk a világon, és ma valóban a Symbian operációs rendszer a piacvezető minden mértékkel mérve. A mai bejelentés egy újabb merész lépés célunk elérésére, hogy egy teljes és már bizonyított platformot kínáljunk nyílt módon, ami arra az innovációra sarkall, amely mindannak az alapja, amit teszünk.”

A Symbian operációs rendszerű mobiltelefonok a konvergált mobilkészülékek piaci szegmensének 60 százalékát teszik ki (forrás: Canalys, a 2008 I. negyedévével záródó 12 hónap). A Symbian operációs rendszerű készülékek 2007-ben az összes mobilkészülék eladások körülbelül 7 százalékát jelentették, a 2006-os 5 százalékhoz képest (forrás: Strategy Analytics). A mai napig világszerte 200 milliót meghaladó Symbian operációs rendszerű telefont szállítottak le, több mint 235 típust, 8 kereskedőtől több mint 250 mobilhálózaton. Több mint 4 millió fejlesztő vesz részt Symbian rendszerű alkalmazások kifejlesztésében.

A Nokia várhatóan 2008 negyedik negyedévében zárja le a felvásárlást, amely hatósági jóváhagyás alá esik és függ a szokásos zárókondícióktól. Gyorsjelentéseiben a Nokia várakozása szerint a tranzakció 2009-ben dilutív, 2010-ben megközelítőleg nullszaldós, 2010-ben pedig nyereséges lesz. Készpénz-alapon várhatóan 2009-ben dilutív, míg 2010-ben és 2011-ben lesz nyereséges. A felvásárlás lezárása után minden Symbian alkalmazott Nokia alkalmazott lesz.

További információ a Symbian Alapítványról a www.symbianfoundation.org címen található.

Szólj hozzá!

Címkék: mobil kütyü nokia business

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr95538664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása