HTML

Friss topikok

Bartók + Mezzo a képernyőn

2009.06.12. 10:28 bellini

Két riportfilmben számol be a köztévé miskolci operafesztiválról, és a szegedi Mezzo operaverseny előadásait is láthatják az MTV nézői. A komolyzenei kínálat egy Raoul Wallenbergre emlékező darabbal indul vasárnap este az m1-en.

 
Miklósa Erika és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertjével kezdődött tegnap este a Bartók+Bécs 2009 Miskolci Nemzetközi Operafesztivál. A Magyar Televízió munkatársai a korábbi évekhez hasonlóan az idén is beszámolnak a rangos hazai és nemzetközi együtteseket vendégül látó rendezvénysorozatról.
 
Horváth Tünde zenei szerkesztő riportfilmjében a fesztivál első négy napjának kínálatából mutat be összeállítást, így a többi közt a népszerű Haydn, Mozart és Bartók műveket felvonultató nyitókoncertről és a Bukaresti Nemzeti Opera Mozart Figaro házasságát bemutató ma esti vendégjátékáról. A bécsi mesterek művei mellett számos ritkaság is szerepel a kínálatban, így az összefoglalóban is láthatják majd a nézők Alban Berg Magyarországon fél évszázada nem játszott Lulu című operáját, amelyet a fesztivál évek óta visszatérő vendége, a Moszkvai Helikon Opera művészei adnak elő. A moszkvai társulat előadásában hangzik el Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri, valamint Mozart Apolló és Jácint című operája is. AGerai Állami Színház és a Miskolci Operafesztivál közös produkcióban mutatja be Berg ritkán hallható másik operáját, a Wozzecket, amely ugyancsak szerepelni fog a Magyar Televízió összeállításában. A Miskolci Operafesztiválról szóló, az első napok legérdekesebb előadásairól, koncertjeiről és eseményeiről beszámoló riportfilmet június 16-án, kedden 14.45-től vetíti az m1.
 
Az operafesztivál további napjairól a Kultúrház MA műsorvezetője, Sipos Szilvia számol be a Magyar Televízió nézőinek. A második részben szintén világsztárok és operakülönlegességek szerepelnek, így példaként Haydn Aki hűtlen, pórul jár című operája a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, valamint a határnyitás és berlini fal leomlásának huszadik évfordulója alkalmából a Miskolci Operafesztivál, a Kassai Állami Színház és a Kolozsvári Magyar Opera összefogásával megvalósuló Emlékezés Beethovennel az 1989-es eseményekre című előadás. Különleges eseménynek számít a King's Singers együttes hangversenye, a Pozsonyi Nemzeti Színház Strauss Ariadné Naxos szigetén című operaelőadása, valamintSchönberg Mózes és Áron című operájának magyarországi bemutatója a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar előadásában, amelyekből szintén hallhatnak részleteket a nézők a Magyar Televízió műsorában. Az operafesztiválról szóló riportfilm második részét június 20-án, szombaton 16.10-től mutatja be az m1.
 
A Magyar Televízió közreműködésével jött létre tavaly az újonnan alapított, szegedi központú Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című nemzetközi operaverseny: a döntő szegedi előadásait Komlós András rendező irányításával a köztévé ötvenfős stábja rögzítette a Mezzo komolyzenei csatorna felkérésére. Tavaly novemberben vetítette a verseny gálaműsorát az MTV, az operafesztiválon bemutatott, öt nemzetközi produkció felvételét pedig idén nyáron, kéthetente, vasárnap esténként tűzi műsorára a nemzeti főadó. Elsőként Gershon Kingsley és Michael Kunze − Raoul Wallenbergnek a II. világháború végén Budapesten töltött hónapjait feldolgozó − Raoul című operáját láthatják a nézők vasárnap, június 14-én, 22.35-től az m1-en. Két hét múlva, június 28-án Benjamin Britten Lukrécia meggyalázása című operája szerepel a fesztivál előadásait bemutató sorozatban, majd Heinrich Marschner A vámpír (július 12.), Robert Ward A salemi boszorkányok (július 26.), végül Francesco Cilea Adriana Lecouvreur (augusztus 9.) című operája következik.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr461180570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása