HTML

Friss topikok

80 éves a Nemzet Színésznője, Psota Irén

2009.03.24. 14:44 bellini

Portréműsorral és a Buborékok című tévéfilmjével köszönti nyolcvanadik születésnapja előtt a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt a Magyar Televízió. Holnap este Psota Irén Madách színházi szerepeiből láthatnak válogatást az m1 nézői.

 
Bár a magyar nyelv közismerten gazdag, mégsem találunk már olyan pozitív jelzőt, amivel ne illették volna ezt a csodálatos művésznőt − olvasható a Psota 80 című portré ajánlójában. A műsor készítői nem is próbálkoznak új jelzők keresésével, inkább a legemlékezetesebb momentumokat idézik fel a Nemzet Színésznője, a kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes művész bő fél évszázados pályafutásából.
 
Az összeállításban, amelyben Psota Irén Madách színházi szerepeiből, jelentős drámai alakításaiból, valamint zenés színházi előadásaiból láthatunk részleteket, Müller Péter író, Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház ügyvezető igazgatója, Almási Éva színművész, valamint a színház zenei vezetője, Kocsák Tibor zeneszerző-karnagy mesélnek a művésznőről. Az ötvenperces portrét szerdán, március 25-én 20.10-től vetíti az m1, az ismétlést április 2-án, csütörtökön 16.35-től láthatják a nézők szintén a nemzeti főadón.
 
Filmszerepei közül az 1983-as Buborékok című tévéjátékkal köszönti nyolcvanadik születésnapján, március 28-án a művésznőt a Magyar Televízió. Léner Péter szombaton, 20.15-től az m1-en látható filmjében Psota Irén Szidóniát, a Somlay ház úrnőjét alakítja, aki elméletével, miszerint „a családi boldogság legfőbb föltétele, hogy a férj nejének minden kívánságát teljesítse”, anyagi csődbe kergeti a famíliát. A film Csiky Gergely azonos című vígjátéka alapján készült, a férj szerepében Körmendi Jánost láthatják a nézők.
 
Psota Irén 1952-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és még ebben az esztendőben leszerződött a Madách Színházhoz. 1980-tól a Népszínház, később a Nemzeti Színház tagja lett, de 1990-ben visszatért a Madáchba, ahol főként komikaként, valamint drámai szerepekben láthatjuk azóta is. Megformálta Bornemisza Elektráját, Brecht Kurázsi mamáját, alakított Gertrudot (Hamlet) és Gertrudist (Bánk bán), Margit királynőt (III. Richárd) és Aase anyót (Peer Gynt), valamint játszott a Beszterce ostromában (Lengeffyné), a Stuart Máriában (Mária dajkája), a Pygmalionban (Pearce-né), a Macskajátékban (Orbánné) és a Koldusoperában is (Polly). Emellett az ötvenes évek közepétől számos filmben is láthattuk, nevéhez fűződik például a Mese a tizenkét találatról, a Szent Péter esernyője, a Ház a sziklák alatt, a Házasságból elégséges, a Férjhez menni tilos, Az oroszlán ugrani készül, a Csárdáskirálynő vagy az Egy erkölcsös éjszaka.
 
Psota 80
Március 25. szerda, 20.10, m1
Április 2. csütörtök, 16.35, m1
 
Buborékok
Március 28. szombat, 20.15, m1

 

Szólj hozzá!

Címkék: média tv hír sztár

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr701022473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása