HTML

Friss topikok

Memento’89: Rendszerváltásról az MTV egykori felvételei alapján

2009.03.11. 17:44 bellini

A rendszerváltás időszakát felidéző, új sorozatot indít a Magyar Televízió. A Híradó archív dokumentumaiból készített százhúsz részes válogatás napról napra követi 1989 eseményeit – március 15-étől minden hétköznap, az m1 műsorán.
 
1989 mérföldkő a magyar történelemben, hiszen ebben az időben már meghirdették gorbacsovi „peresztrojkát”, és „glasznoszty”-ot, amelynek nyomán felfeslettek a szocializmus erősre varrott szálai is a szocialista blokkban. A változás nem állhatott meg, újra kellett gondolni a Varsói Szerződést és a KGST együttműködést is. Az MSZMP, a KISZ, a Hazafias Népfront politikája kátyúba jutott, kialakulóban volt a többpártrendszer. A nagypolitika válsága természetesen a családok életére is kihatott. A Romániából érkező magyar családok Magyarországon, Ausztriában reméltek menedéket. A Vöröskereszt családegyesítő programja nyomán szülők és gyermekek találtak egymásra.
Március 15. a rendszerváltás jeles napja volt. A délelőtti hivatalos koszorúzások után - az alternatív szervezetek hívására - déltől több tízezres tömeg indult a Szabadság térre, hogy meghallgassák Cserhalmi Györgyöt és Csengey Dénest, a hajdani MDF képviselőjét. „A Magyar Televízió a miénk, Magyarország a miénk és nagyon fogunk vigyázni rá!” – skandálta a tömeg. A Kossuth téren évtizedek óta nem látott sokaság gyülekezett, itt Orbán Viktor fideszes és Kis János SZDSZ-es képviselők mondanak beszédet. A Bem szobornál tartott délutáni megemlékezésen már ott voltak a lengyel Szolidaritás képviselői is. Az esti fáklyás felvonulás résztvevői „Demokráciát, demokráciát” jelszóval indulnak a Várba, ahol Sinkovits Imre és Bubik István szavait hallhatták: „Esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk!”
 
A történelmi fordulatot nemcsak az emlékezet, hanem filmszalag is megőrizte. A Magyar Televízió Híradójának felvételeiből percről percre feleleveníthetők a rendszerváltás eseményei,amelyeket huszadik évfordulóna Memento’89 című sorozat idéz meg újra. A Közéleti Főszerkesztőség gondozásában készülő, százhúsz részes műsor a hét öt napján követi nyomon az egykori jövőformáló órákat.
 
„Az MTV archívuma egyedülálló kortörténeti dokumentumokat őriz, s nekünk kötelességünk megmutatni az ifjabb generációnak az újkori magyar történelem egyik legfontosabb időszakában készült felvételeket – teszi hozzá Beke Mihály András, a műsor felelős szerkesztője. – A rendszerváltás krónikája bontakozik ki Híradó-részletekből, de a rövid bejátszások ennél is többet mondanak el a korabeli Magyarországról, a politikai csatározásokon túl például a társadalmi összefogásról.”
 
A Memento’89 ötperces napi sorozata először március 15-én jelentkezik 17.20-kor, ezután minden hétköznap háromnegyed hatkor, a Körzeti Híradó és a MobilVers között lesz látható a nemzeti főadón.
Csermák Zoltán
 
Memento’89
Hétfőtől péntekig 17.45-kor az m1 műsorán
Felelős szerkesztő: Beke Mihály
Szerkesztő: Bakos Katalin

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr33996295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása