HTML

Friss topikok

Nyelvi vetélkedőt indít az m2 a Kazinczy-évfordulón

2009.03.06. 10:29 bellini

A Nyugat 100 és a Játék a színház mintájára nyelvi vetélkedőt indít március 15-én a Magyar Televízió. A SZÓSZ?!:-) játékosai a kódextől az SMS-ig mutatják be a magyar írásbeliséget, születésétől forradalmain át mai állapotáig, a reklámszövegek koráig kalauzolják végig a nézőket a beszélt nyelv történetén.

Mit tud a magyar nyelv? Hogyan, mitől és miért változik? Milyen is ma pontosan? Ősi eredetű, sajátos logikájú, gazdag, hajlékony, kifejező, mégis nehezen tanulható − hogy csak a kedvelt közhelyeket idézzük.

Milyen tapasztalatok bújnak meg az idézett általánosságok mögött? Vajon cirkalmas káromkodásaink ugyanazt a gazdagságot tükrözik, mint Arany állítólagos huszonötezres szókincse? Igaz-e, hogy nagyobb hatással volt a nyelvre az internet vagy a mobiltelefon megjelenése, mint költők és nyelvészek egész generációinak a munkája? Ha a világirodalom egy jelentős része szinte „eredetiben” olvasható magyarul, miért nem értjük egymást az utcán?

A magyar nyelv évében, Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulóján közismert írók, költők, színészek, nyelvészek és műfordítók keresik a válaszokat. Az MTV tudáscsatornájának SZÓSZ?!:-) című, március 15-én induló új műveltségi vetélkedőjében írói feladatok, rögtönzött humoros jelenetek, villámkérdések, beszélgetések és saját történetek segítségével adnak számot a magyar nyelvhez fűződő viszonyukról a játékosok. A tíz héten át tartó szórakoztatató sorozatban Mácsai Pál, Molnár Piroska, Nádasdy Ádám, Várady Szabolcs, Szabó T. Anna, Lator László, Réz Pál, Barna Imre és Vámos Miklós mutatja be a magyar nyelv történetét és a beszélt nyelv változásait – az ősi átkoktól a nyelvi malacságokon át a „minden szinten szinte minden” univerzumáig. A példák nem állnak meg a határoknál, kárpát-medencei példák széles tárházával találkozik a néző. A műsort Sugár Ágnes vezeti.

Az első adás témája a nyelvi mágia. Szó lesz a boszorkányperekről, a névadási szokásokról, a nyelvi tabukról, a köszönések, az átkok és a kuruzslás kialakulásáról, és nem utolsósorban a káromkodásról. A további adásokban a játékosok megvizsgálják az írásbeliség kialakulását, a szlenget és a rétegnyelveket, a magyar nyelv eredetével kapcsolatos teóriákat és a leggyakoribb tévhiteket, a pajzán kifejezések szerepét, a reklámok és a slágerek szövegeit, vagy éppen azt, hogy a szó miért veszélyes fegyver.

SZÓSZ?!:-)
A magyar nyelv szava-borsa
2009. március 15., 19.30, m2
Műsorvezető: Sugár Ágnes
Felelős szerkesztő:Bertha Lívia
Rendező: Varga Zs. Csaba

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr90984878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása