HTML

Friss topikok

Szellemes Átjáró

2009.02.27. 11:26 bellini

Az MTV határon túli tematikájú magazinja, az Átjáró márciustól a nemzeti főadón is látható. A műsor hétfői adásaiból a Kárpát-medence kulturális értékeiről kaphatnak átfogó képet a nézők.

 
A környező országok pezsgő kulturális életéről kevés hír jut el Magyarországra, pedig Bukarest, Belgrád, Pozsony, Ljubljana, Zágráb és Kijev művészeti, szellemi élete európai szinten is jelentős. Ugyancsak keveset tudunk a szomszéd országok irodalmáról. Egy messze távolban megírt, jól beharangozott közepes értékű regény nagyobb visszhangra számíthat Magyarországon, mint egy nagyváradi román, vagy pozsonyi szlovák író közép-európai valóságot hűen bemutató remekműve.
Nem mellékes az sem, hogy a környező országokban jelentős számú magyar közösség él, és a kulturális életük eredményeiről szóló beszámolók elvesznek a politikai csatározásokról szóló hírözönben. E bezárkózással sokat veszítünk, hiszen a szomszédainknál is tapasztalható pozitív szemléletváltás, az európai integráció, a nemzeti önazonosság megőrzése új távlatokat nyit a műsorkészítésben. Ennek követése a magyar közszolgálati televízióknak nem csak feladata, hanem kötelessége is.
„Régi adósságát törleszti e műsorral a Magyar Televízió” – értékeli a kezdeményezést Havasi Jánosszerkesztőségvezető. „Noha eddig is foglalkoztunk az adásban kulturális és művészeti kérdésekkel, a forgatási lehetőségek hiánya az aktualitásoktól fosztotta meg az Átjárót.”  
Ennek szellemében március másodikától a Határontúli Műsorok Szerkesztőségének népszerű magazinja, az Átjáró jelentősen átalakul. Hétfő adásainak alcíme, a „Kultúra arcai a Kárpát-medencében” egyben kifejezi az új összeállítás filozófiáját is. A 25 perces magazin szerkesztői, Bornemissza Eszter, Borbás Anikóés Debreceni Mihály, valamintBereki Anikóműsorvezető a környező országok televíziósainak bevonásával készülő, magyarországi forgatásokkal is színesített, tartalmas műsort ígérnek. A nézők a produkcióban átfogó képet kaphatnak a határon túli magyarság és a többségi nemzet társadalmi, kulturális életéről, annak változásairól, folyamatairól. Megismerhetik a civil társadalom közösségi, művészeti és irodalmi intézményeit, annak sikereit és problémáit.
 
A nézők az Átjárót részben a megszokott időpontokban, hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken magyar idő szerint 11.35-től láthatják az m2-n. Újdonság, hogy a műsorokat aznap 14.30-tól az m1 is megismétli.

 

Szólj hozzá!

Címkék: tv mtv

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr31969348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása