HTML

Friss topikok

Nemzetközi Konferencia az egynapos sebészet fejlődéséről

2008.11.04. 17:06 bellini

Egynapos sebészet. Ma már ismerősen cseng a fogalom, s egyre kevésbé okoz meglepetést a tény, hogy az egynapos sebészeti intézményekben például nem hetekbe kerül egy rutinműtét és az azt követő rehabilitáció, hanem a beteg az ambuláns kivizsgálást, majd a műtétet követően 4 - 23 óra elteltével otthonába távozhat. Öt év telt el az első hazai egynapos sebészeti osztály megalakulása óta. A hazai egynapos sebészet kimagasló sikerét az is jelzi, hogy immáron ötödik alkalommal kerül sor Budapesten a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság (MEST) kongresszusára, az Europ-Med Kft. Budaörsi Egészségügyi Központ támogatásával.

„A hazai egynapos sebészet intézménye két év óta rendes tagja az egynapos sebészeteket tömörítő nemzetközi társaságnak – magyarázza dr. Gamal Eldin Mohamed főorvos úr, a MEST főtitkára. „Nem véletlen, hogy ötödik alkalommal rendezzük a MEST konferenciát, köszönhető ez a hazai egynapos sebészetek töretlen és kiemelkedő fejlődésének. Ma már a külföldi szakemberek előtt is jól ismert az a tény, hogy hazánkban eddig 45 új egynapos sebészeti egység jött létre, amelyekben – mint bármelyik egynapos sebészeten a világon – a legmodernebb sebészeti és orvostechnológiai eljárásokat alkalmazzák, professzionális technikai háttér mellett, kiemelkedő szakemberek bevonásával.

A mostani, november 7-8-án megrendezendő konferencián a hazai egynapos sebészeteken szerzett tapasztalatokat osztják meg egymással a szakemberek, arra a kérdésre keressük a választ, vajon milyen objektív eszközökkel lehet befolyásolni az egynapos sebészet fejlődését, s milyen jogi szabályozási formáknak kell eleget tenniük.
Hogy egy ilyen konferencia milyen haszonnal jár az átlagember számára?
A konferencia publikált közleményeiből, és később remélhetőleg szakorvosaitól is megtudhatja a beteg, hogy milyen előnyökkel bír az egynapos sebészet intézménye szemben a hazai fekvőbetegellátó intézetekkel. A hazai páciensek közül nagyon sokan töltöttek már napokat, heteket kórházban, így tisztában vannak azzal, hogy ha mindössze egy rutinműtétre is utalják be őket, az bizony komoly időbeni és anyagi kiesést jelenthet. És akkor még nem említettem annak a lehetőségét, hogy az előre tervezett műtétet ilyen-olyan okok miatt akár el is halaszthatják, ami újabb, a kórházban feleslegesen töltött napokat eredményez. Az egynapos sebészeti osztályokon ez nem történhet meg, a beavatkozások tervezhetőek, az ambuláns kivizsgálás után a beteg egy előre egyeztetett időpontban érkezik meg az osztályra, ahol a műtétet követően akár már 4-5 óra elteltével otthonába távozhat. Ha csak ezt a két alapvető különbséget hasonlítják össze a betegek, mindenképpen elgondolkodnak azon, melyik lehet számukra az előnyösebb megoldás. S ha mindehhez még hozzátesszük, hogy az egynapos sebészeteken nincs belhonos kórházi baktérium, tehát a műtét utáni fertőzés veszélye minimális, s hogy a beteg a kórházi környezet helyett otthonában rehabilitálódik – még inkább kiemeli az egynapos sebészetek előnyeit. Másrészt a stresszmentes környezet, az igényesen kialakított, többnyire légkondicionált, saját fürdőszobás 2-4 ágyas kórtermek a betegek számára is elviselhetőbbé teszik azt a néhány órát, amelyet ágynyugalomban kénytelenek eltölteni.

Az egynapos sebészeti osztályok fizikailag ma még nem túl nagy intézmények Magyarországon, de valójában nagy sebészetnek tekinthetők, ahol a feladatukhoz kiemelkedő szinten értő szakemberek gondoskodnak betegeikről. A novemberi konferencia kapcsán - amelyen a hazai szakmai és tudományos élet kiemelkedő személyiségei vesznek részt -, érdemes még megemlíteni, hogy Közép-Kelet Európában elsőként nálunk honosodtak meg az egynapos sebészeti intézmények, rajtunk kívül a környező országokban még nem működnek hasonló profilú sebészetek. Többek között ennek köszönhető, hogy jövőre egy regionális sebészeti kongresszus keretében hazánkból indul el a környező kelet-európai (szlovák, cseh, ukrán stb.) egynapos sebészeti intézmények megalapításának gondolata. Az egynapos sebészetek komoly szakmai fejlődését pedig az is bizonyítja, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy Budapest nyerje el az 2013-as Nemzetközi Egynapos Sebészeti Világkongresszus megrendezésének jogát.”

 

További információért látogass el a www.europmed.hu weboldalra.

Szólj hozzá!

Címkék: hír egészség életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr47749637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása