HTML

Friss topikok

Sikeresen zárult a három hónapig tartó koleszterinszűrő akció

2008.10.07. 15:49 bellini

Azt gondolnánk, a nyári hónapokban az emberek többségét kizárólag a gondtalan nyaralás foglalkoztatta. A Magyar Szív Egyesület másfél éve indított koleszterinkampányának idei nyári akcióján mégis több mint 1500-an voltak kíváncsiak koleszterinszintjükre. Ők azok, akik részt vettek a fővárosi ingyenes koleszterinszűréseken, így megtették az első fontos lépést egészségük érdekében. Egyre többen tudják ugyanis, hogy a magas koleszterinszint a szív-és érrendszeri megbetegedések egyik fontos kockázati tényezője, aminek értéke szűrés útján tudható meg.

 

Tavaly januárban a Magyar Szív Egyesület riasztó statisztikai adatokat és elemzéseket tárt a nyilvánosság elé. Az összefoglaló kutatási eredményekből a magyar lakosság régóta sejthető, meglehetősen rossz, általános egészségügyi állapotának képe bontakozott ki – immáron egy reprezentatív felmérés adataival is alátámasztva. Kiderült, hogy a hazai lakosság koleszterintudása nem közelíti meg az ideális mértéket, és az adatok azt a feltételezést támasztották alá, hogy korántsem elég csupán a kardiológiai osztályokon vagy a belgyógyászati rendelőkben információval ellátni a betegeket, ennél sokkal szélesebb rétegben, és mihamarabb kell a felvilágosító munkát megkezdeni. Ennek eredményeként született meg az első oktató-szűrő koleszterinkampány gondolata. A folyamatos szűrővizsgálatok és az oktatókampány hatékony segítségével az általános koleszterin tudástérkép mára pozitívabb képet mutat: egyre többen tudják, hogy a magas koleszterinszint tünetek nélkül öl, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős kockázati tényezője a magas koleszterinszint, s hogy a kialakult magas koleszterinszint hatékonyan csökkenthető az életmód és a táplálkozás átalakításával, akár a kettő kombinációjával.

A Flora pro.activ márka, felismerve a helyzet és a feladat súlyát és fontosságát, idén csatlakozott a hazai egészségügyi prevencióban eddig példa nélkül álló koleszterinkampányhoz, majd a kampány általános támogatójaként megjelent a Magyar Vöröskereszt is.

 

A nyári szűrőakció eredményei

Ma már elmondható, bár a részadatokból érzékelhető volt: sikeresen zárult az idei koleszterinkampány három hónapon át tartó (2008. június – augusztus) fővárosi szűrőakciója, amelyen összesen 1575-en vettek részt, s a kiemelkedően magas résztvevői létszám mellett örvendetes hír, hogy a jelentkezők több mint 60 százalékának volt normál értékű a koleszterinszintje, míg kiugróan magas értéket mindössze 17 esetben állapítottak meg. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a résztvevők 39 százalékánál, azaz 617 esetben emelkedett koleszterinszintet állapítottak meg, ami komoly jelzésértékkel bír.

Az adatokból kitűnik, hogy bár a nők nagyobb számban vettek részt a szűréseken, összesen 907-en, a férfiak sem maradtak le: 668-an jelentkeztek koleszterinszűrésre, az átlagéletkor pedig 44 év volt.

A sikeres szűrőakció adatai az oktatókampány sikerességét is jelzik: egyre többen tudják, hogy a szűrések kiemelkedő jelentőséggel bírnak, hiszen a koleszterinszint hosszú éveken keresztül, tünetek nélkül okoz elváltozásokat a szervezetben, és többek között az érelmeszesedés kialakulásáért felelős. Jó hír, hogy a nyári szűrőakció résztvevőinek 60 százalékánál - 958 esetben - normál koleszterinszintet mértek, ám még mindig magasnak tekinthető az emelkedett koleszterinszinttel élők aránya, így a szűréseknek továbbra is hangsúlyos szerep jut.

Annak érdekében, hogy a magyar lakosság átlagos koleszterintudása és az egészségtudatos életmóddal kapcsolatos ismeretei a lehető legszélesebb körben váljanak ismertté, a hatékony és folyamatos felvilágosító munka és a szűrési lehetőségek megteremtése továbbra is elsődleges fontosságú feladat, ezért a jövőben is folytatódnak a koleszterinszűrési akciók.

 
További információért látogass el a www.koleszterinszint.hu weboldalra.

Szólj hozzá!

Címkék: hír egészség életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr70701278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása