HTML

Friss topikok

Nem a stressz betegít meg: Interjú dr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutával

2008.08.13. 12:17 bellini

A munkahelyi stressz nem feltétlenül okoz betegséget. Sőt, akár pozitív hatása is lehet személyiségünkre, hiszen a versenyhelyzet és az új kihívások építő hatásúak is lehetnek. Vajon mitől függ az, hogy miként hat ránk a stressz?  - tettük fel a kérdést dr. Valló Ágnes belgyógyász-pszichoterapeutának, a Szívbarát Munkahely pályázat kapcsán.


A stressz önmagában nem számít káros tényezőnek, valójában nem is ettől betegszünk meg. A stressz előkészíti a terepet a betegségek számára. – mondja dr. Valló Ágnes. – A megbetegedés kulcsa személyiségünkben, múltunkban, stresszérzékenységünkben, és a stresszel való megküzdési módszereinkben keresendő. Genetikai hajlamaink kódolhatják azokat a betegségfajtákat, amelyek előbb-utóbb utolérnek minket, ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve: szervezetünk leggyengébb láncszeme, azaz a leggyengébb szervünk hajlamos betegséggel reagálni a tartós stresszre. Tehát egyesek emésztőszervi panaszokkal, mások mozgásszervi fájdalmakkal, és vannak, akik az immunrendszer elégtelen működése okozta betegségekkel küzdenek.”


Létezik olyan alkat, aki hajlamosabb arra, hogy a stressz következtében megbetegedjen?
Már a nemek között is alapvető különbség van. Mit tesz például az a nő, akit a munkahelyén mondjuk igazságtalanul szidott le a főnöke? Hazamegy, és elpanaszolja a férjének. Mit tesz ugyanebben a helyzetben a férfi? Otthon zord morózus tekintettel néz maga elé, hallgat, arra a kérdésre pedig, hogy mi történt vele, azt feleli, semmi. Nem beszél róla, magába zárja a konfliktusokat. Míg a nő egy elképesztően jó fegyverrel, a kibeszélés technikájával tesz a stressz ellen, addig a legtöbb férfinak erre nincs megoldása, nem tudja levezetni az őt ért hatásokat. Azaz a férfiaknak sajnos eleve nagyobb esélyük van arra, hogy megbetegedjenek, hiszen már az egyik legelemibb stresszkezelési módszert sem birtokolják.
A személyiségjegyeknek is fontos szerepük van a betegségek kialakulásában. Az úgynevezett „A” típusú személyiség például mindig nagyon elfoglalt, állandó idősürgetettségben éli az életét. Ő akkor is siet, ha éppen nincs is rá oka, maximalista, versengő típus, erősen teljesítményorientált. Az indulatait ritkán engedi szabadjára, befelé éli meg azokat, ami leginkább a koszorúér megbetegedésekre hajlamosítja. Tulajdonképpen az egész életét a stressz alakítja, szinte már stresszfüggő. Miután ez a személyiségtípus gyakran vezető beosztású, sajnos nemcsak önmagának generálja a stresszt, hanem másoknak, munkatársainak is. Számára jellemzően az a jó beosztott, aki rengeteg időt tölt a munkahelyén még akkor is, ha ennek az időnek csupán a töredékét tölti a cég számára hasznosan. Az alkalmazottak egy ilyen főnök mellett folyamatos stressz mellett kénytelenek dolgozni, kiszámíthatatlan munkaidővel.

 Ilyen rossz munkahelyi légkörben van megoldás a stressz ellen anélkül, hogy az ember saját állását kockáztatná? Hiszen egy ilyen főnök valószínűleg ellentmondást sem tűr, és azt sem fogadja el, ha valaki csapatmunkát emleget az egyéni túlterheltség helyett.

Van, és kell, hogy mindenkinek legyen egyéni megoldása a legnehezebb helyzetre is. A nagyon egyszerű, tanulható technikáktól kezdve az egészen bonyolultakig sok-sok megoldási mechanizmus létezik, amelyek elsajátításával számos betegség kivédhető.


Mi számít a legegyszerűbb stresszkezelési módszernek?

Vegyünk egy alap példát. A folyamatos munkahelyi hajrában valaki elront valamit, időveszteség lép fel. Ahelyett, hogy őrült indulattal reagálnánk, egy pillanatra fékezzünk le, és gondoljuk végig, hogy a probléma tíz perc múlva, egy óra múlva, egy hét múlva is érezteti-e hatását. Ha a válaszunk nem, engedjük el a problémát, hiszen csak felesleges stressznek tesszük ki magunkat. Ha azonban az elrontott helyzet tényleges kárt okoz, stresszkezelési technikát kell bevetni, hiszen jogosnak tűnik, hogy kiengedjük magunkból az indulatunkat - ami azonban egy civilizált társadalomban nem megengedhető.  Relaxációval, légzéstechnikával, légzéskontrollal az adott helyzetben tudjuk kezelni a fellépő stresszt. Hosszú távon pedig érdemes odafigyelnünk a kiegyensúlyozott étrendre és az olyan örömmel végzett rendszeres testmozgásra, mint például a tánc. Közvetlen környezetünk átalakításával is eredményesen csökkenthető a stressz: csökkentsük a zajt, növeljük a fény mennyiségét és telepítsünk szobanövényeket a munkahelyünkre és otthonra is.

Szerencsére ma már a munkahelyünktől is kaphatunk segítséget ahhoz, hogy miként csökkenthető a stressz, mivel egyre több munkáltató érzi kiemelt feladatának a munkahelyi stressz optimalizálását. Ha úgy érezzük, minket is érint a munkahelyi stressz, az egyéni megoldások kiegészíthetők azokkal a lehetőségekkel, amelyet a cég nyújtani tud: legyen az rendszeres közös reggeli a kollégákkal, egy szépen berendezett és tisztán tartott iroda, vagy egy hatékony stresszkezelési tréning. 

A munkahelyi stressz kezelésében is a példamutató cégeket keresi a Szívbarát Munkahely pályázat, amelyre még nyár végéig, egészen pontosan 2008. augusztus 31-ig lehet nevezni.

 
 
További információért látogasson el a www.szivbaratmunkahely.hu weboldalra

Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód jotanacs

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr42614053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása