HTML

Friss topikok

Rákot gyógyíthat a kígyóméreg

2008.04.01. 12:18 bellini

Halálos fegyver, mely az evolúció során tökéletesre fejlődött. Évente több ezer ember hal meg általa, de az új kutatásoknak köszönhetően a kígyóméreg jelentős fegyver lehet a rákkal szemben.

Mint tökéletes gyilkosok, a kígyók hátrányos tulajdonságokkal rendelkeznek, a többi prédaleső állattal szemben, nincs lábuk, és erős fogaik sincsenek, amivel zsákmányukat fogva tarthatnák. De ez sosem jelentett akadályt a hidegvérűek ezen fajának, ugyanis mindezek ellenében még hatásosabb fegyverük van az életben maradáshoz: a mérgük. Ezzel a fegyverrel képesek elejteni zsákmányukat. A jövőben azonban a kígyóméreg hatásos lehet a rákkal, epilepsziával és az  Alzheimer kórral szembeni küzdelem ellen, adja hírül a Popular Science.

Egyes kutatók szerint a kígyóméreg a kígyó nyálában átalakult proteinekből jön létre, mások szerint a méreganyag minden kígyófajnál másképpen alakult ki. De Bryan Fry, ausztrál származású kutató szerint a kígyóméreg olyan enzimeket és proteineket tartalmaz melyek a kígyó más testrészeiben is megtalálhatóak, így például a májban vagy az emésztőrendszerben. Fry DNS tesztekre alapozza állítását.

Fry szerint a kígyóméreg a most élő kígyók őseiben alakult ki, az evolúció során pedig tökéletesedett, tehát szinte azt is ki lehet jelenteni, hogy a kígyóméreg öregebb mint a most élő kígyók legtöbbje.

Nehéz elhinni azt, hogy ez a tökéletes fegyver képes a gyógyászatban is pozitív sikereket is elérni, azonban ez a tényt bizonyították. Az első orvosi készítményt, melyet kígyóméregből állítottak elő a Brazíliában honos Bothrops jararaca vipera mérgéből vonták ki, 1949-ben. A gyógyszer a magas vérnyomással küzdő betegeken segít. Egy másik kígyóméregből előállított gyógyszer a Malaysia-i vipera mérgéből származik, ez a véralvadást segíti elő.

A kígyóméreg bizonyos sejtekre fejti ki hatását, ennek köszönhetően jelentős kutatások születtek a rákkal szembeni küzdelemben. A kemoterápiás gyógyszerek jelentős melléktünetet idéznek elő, mert nem képesek különbséget tenni a rákos és egészséges sejtek között. A kígyóméreg segítségével az orvosok most csak azokat a beteg sejteket pusztítják el, amelyek felelősek a daganatos sejtek előállításáért.

Sajnos a kígyóméreg orvossággá való átalakítása hosszú folyamat, mivel a méreg nagyon sok más összetevőt tartalmaz, és az sem segíti az orvosok munkáját, hogy minden kígyófajnak más összetételű méreganyaga van. A közeljövőben azonban jelentős segítségünk lehet a kígyóméreg.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás egészség érdekességek

A bejegyzés trackback címe:

https://bellini.blog.hu/api/trackback/id/tr87406422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása